Η τετραετία της Υγείας, με τιμονιέρη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ανανεώθηκε:
Ως τετραετία της υγείας έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τετραετία που μόλις ξεκινά, ενώ το μήνυμά του για «κυβέρνηση σκληρής δουλειάς» φαίνεται ότι βρίσκει τον καλύτερο εκφραστή στο υπουργείο Υγείας.
Εάν η προηγούμενη τετραετία μας αιφνιδίασε όλους με τον ερχομό του COVID-19, αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα στη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τα εργασιακά μοντέλα, τα επόμενα χρόνια αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπ. Υγείας.
Ήδη ο Πρωθυπουργός, έχει τονίσει πολλές φορές ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά την πορεία της υγείας και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνονται και οι πόροι στην υγεία, έχει δηλώσει επίσης ο Πρωθυπουργός.
Υπουργός με βαριές βαλίτσες
Το πρόσωπο πάντως που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Υγείας, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αποτελεί ένα πολιτικό στέλεχος με βαριά διαδρομή, στις βαλίτσες του οποίου βρίσκεται ένα μεγάλο και δύσκολο έργο- όπως η εξάρθρωση της 17Ν- το οποίο κατάφερε να διαχειριστεί και να φέρει άρτια σε πέρας. Όμως η παρουσία του κ. Χρυσοχοίδη έχει και εμβληματικό πρόσημο, καθώς ο νέος υπουργός προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ.
Την ώρα μάλιστα που η προηγούμενη ηγεσία έχει ανακοινώσει ότι πλέον τα νοσοκομεία θα αποτελούν ΝΠΙΔ, το στοίχημα για τον κ. Χρυσοχοίδη, δεν είναι πόσο ποσοστό ιδιωτικού τομέα, θα εισχωρήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο τομέας του φαρμάκου επίσης δεν είναι άγνωστο πεδίο για το νέο υπουργό Υγείας, αφού το είχε διδαχθεί άριστα, ως υφυπουργός Εμπορίου, τη διετία 1994-1996 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον Χρυσοχοίδη στο τιμόνι του υπ. Υγείας, η δουλειά θα συντελεστεί, όσο απαιτητική και εάν είναι. Και είναι γεγονός, πώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όπως προσλήψεις υγειονομικών, αξιοποίηση όλων των δωρεών που είχαν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της πανδημίας, φαρμακευτική πολιτική (clawback, αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης) σύνδεση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα νοσοκομεία, έλεγχος της συνταγογράφησης, φάκελος του ασθενούς, ΜΕΘ, αεροδιακομιδές, ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του οικογενειακού γιατρού, μικροβιακή αντοχή.
Στις 11 Μαΐου 2023, ο ΓΓ Υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, σε παρουσίαση δημοσιογραφικής ενημέρωσης του ΙΠΟΚΕ για τις ανισότητες στην υγεία, είχε τονίσει ότι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια, θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ, όπου πολλοί γιατροί συνταξιοδοτούνται. Είναι επομένως κάτι παραπάνω από αναγκαίο, να γίνουν σημαντικές προσλήψεις υγειονομικών- ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ- αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με προσωπικό η άγονη γραμμή. Και όταν λέμε ενίσχυση, αναφερόμαστε στη στήριξη των υγειονομικών μας με ουσιαστικά κίνητρα.
Πρόληψη για καλύτερη υγεία
Εάν η πανδημία του κορωνοϊού μας βρήκε απροετοίμαστους και μας αιφνιδίασε, είναι γιατί εκτός των άλλων, η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχε επενδύσει σε ένα νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα, με σταθερά απούσα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η υγεία για πολλά χρόνια στη χώρα μας, είχε και εξακολουθεί ακόμη να ταυτίζεται με το νοσοκομείο. Από 1983 που έχει ψηφιστεί ο ιδρυματικός νόμος για το ΕΣΥ, πολλές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν, και το νοσοκομείο, αποτελούσε το πρώτο και τελευταίο σημείο αναφοράς για τη θεραπεία του ασθενούς. Η πρόληψη, η προαγωγή υγείας αλλά και η ενεργός γήρανση- σε μία χώρα που γηράσκει επικίνδυνα- δεν υπήρχε πουθενά στο κάδρο. Η συνέχιση των Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάνω στα οποία εργάστηκε έντονα η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη- που αναλαμβάνει πλέον αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, θα συνεχισθούν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός, να επιφυλάσσει και κάποιο επιπλέον ρόλο στη νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία κατείχε μην ξεχνάμε και την εμβληματική πρώτη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν. Δημοκρατίας.
Ο κρίσιμος ρόλος της κυρίας Αγαπηδάκη
Στις 15 Μαΐου 2023, η κυρία Αγαπηδάκη, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN Greece, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «… η Υγεία δεν είναι κάτι που απλώς υπάρχει, αλλά χτίζεται. Και για να χτιστεί, χρειάζονται καλά υλικά, καλοί τεχνίτες, καλά εργαλεία. Αυτό κάνει η Δημόσια Υγεία την οποία υπηρετώ τόσα χρόνια: δημιουργεί το πλαίσιο, δίνει στους πολίτες τα κατάλληλα εργαλεία και τους εκπαιδεύει στο πως να τα χρησιμοποιούν σωστά, για να αναπτύξουν την υγεία τους. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ανεπτυγμένο σύστημα Πρόληψης και έχουμε ταυτίσει την πρόληψη με τη στέρηση: να στερηθούμε το καλό φαγητό, τις απολαύσεις για να έχουμε υγεία. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αυτό που μας λείπει, αυτό που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να μάθουμε γιατί απουσίαζαν οι σχετικές πολιτικές.
Η Υγεία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και είμαστε το μόνο κόμμα που έχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο είναι τεκμηριωμένο και με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση του.
Ενδεικτικά, περιλαμβάνει την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, εκπαίδευση του προσωπικού, πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας στον τομέα της Πρόληψης, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για προληπτικές εξετάσεις, προσωπικό γιατρό για όλους, προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας κ.α. »
Για τις ανισότητες είχε τονίσει: «φτώχεια στην υγεία σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή», ενώ «το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, είναι να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες».
Το Πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ συνυφασμένο με τον Θεμιστοκλέους
Για το νέο υφυπουργό Υγείας νευροχειρουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, τα επιχειρησιακά ζητήματα δεν είναι πρόβλημα, αφού κατάφερε και διαχειρίστηκε με επιτυχία αναμφισβήτητα, ένα πρωτοφανές σχέδιο, το εμβολιαστικό Πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με σχεδόν πάνω από 22 εκατ. εμβολιασμούς κατά της COVID-12, διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Γνωρίζει καλά τη δύναμη της τεκμηρίωσης και των αριθμών και κατά γενική ομολογία, κινείται περισσότερο ως τεχνοκράτης και λιγότερο ως γιατρός. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει.
Το διακριτό χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας
Ο δεύτερος υφυπουργός Υγείας ψυχίατρος κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι παλιός γνώριμος στο υπουργείο Υγείας, αφού βρέθηκε στη θέση αυτή και επί θητείας Λουκά Παπαδήμου. Όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας. Άλλωστε η σοβαρή υγειονομική κρίση, ανέδειξε πολύ ζωηρά τα θέματα της ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για μία δεύτερη πανδημία. Όπως έχει ανακοινώσει πάντως ο κ. Μητσοτάκης, η ψυχική υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχει ένα διακριτό χαρτοφυλάκιο.
Ένα πράγμα είναι βέβαιο στην Αριστοτέλους πάντως. Η ηγεσία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις μετά την πανδημία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη οι οικονομολόγοι υγείας, διανύουμε πλέον την περίοδο perma crisis, δηλαδή συνεχόμενες και διαρκείς κρίσεις. Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, στη συνέχεια η ενεργειακή και η πληθωριστική και η κλιματική μας χτυπά ήδη την πόρτα. Οι κρίσεις αυτές, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Η πρόληψη, και η σωστή προετοιμασία και οργάνωση αποτελούν το πιο ασφαλές οχυρό μας. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε διαφωνεί, είναι βέβαιον, ότι θα τα καταφέρει να τις διαχειριστεί, όσο προκλητικές και εάν είναι…