Αναβάπτιση Τσίπρα από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς συνέδριο
«Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».
Η ακροτελεύτια πρόταση της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής σηματοδοτεί και το πλαίσιο των άμεσων εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε μια βραδιά με ανάμεικτα συναισθήματα.
Από τη μία όλοι παραδέχονται ότι η ήττα είναι μεγάλη, από την άλλη ωστόσο κάνουν λόγο για συγκράτηση δυνάμεων σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό σκηνικό.
Την αναβάπτισή του, εξάλλου, από τη βάση του κόμματος του οποίου ηγείται τα τελευταία 15 χρόνια θα επιδιώξει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, με ή χωρίς την πρότερη διεξαγωγή συνεδρίου, όπως πληροφορείται το CNN Greece.
Ο ίδιος, άλλωστε, μίλησε για γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες θα προχωρήσουν συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και προσδοκώμενη ενότητα.
«Ποιος θα τολμήσει να σταθεί απέναντί του;», αναρωτιούνται πολλοί στο κόμμα.
Μπροστά θα βγουν νέα πρόσωπα, με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται να λάβει αποφάσεις και για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων στο κόμμα.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως ο κ. Τσίπρας έθεσε ως ορόσημο για την αποτύπωση της ανασυγκρότησης τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 κι όχι τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου, αφού ο χρόνος είναι πολύ λίγος μέχρι τότε.
Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνουν στην Κουμουνδούρου και την ανάδειξη τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή- Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη- για την οποία κατηγορούν ευθέως τη ΝΔ με την προεκλογική καμπάνια που έκανε, κατά την οποία εστίασε στη Θράκη και στη μουσουλμανική μειονότητα.
Στα θετικά της εκλογικής ημέρας συγκαταλέγουν, πέρα από το ότι παραμένουν αξιωματική αντιπολίτευση με διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ότι δεν κατέρρευσαν ύστερα από τις κάλπες του Μαΐου, αφού ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης ήταν μεγάλος.