ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική αυλαία με τις τελευταίες «διεκπεραιωτικές» κόντρες

Η προεκλογική εκστρατεία σε λίγες ώρες ρίχνει αυλαία και όπως όλοι διαπίστωσαν δεν κατάφερε να προσελκύσει ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς υπήρξε η εκλογική κόπωση από τις εκλογές του Μαΐου και η ατζέντα λίγο ή πολύ παρέμενε η ίδια. Ακόμα και τα κομματικά στελέχη φάνηκαν πιο άνευρα. Μπορεί να λειτούργησε ο κομματικός πατριωτισμός, αλλά η έλλειψη του σταυρού προτίμησης από τις εκλογές του Ιουνίου έκανε τις μάχες λίγο πιο … διεκπεραιωτικές.

Η Νέα Δημοκρατία με τον αέρα του νικητή που τον χωρίζουν 20 και πλέον μονάδες από τον κύριο αντίπαλο έκανε μια εκστρατεία συντήρησης δυνάμεων, με κύριο στόχο να μην εμφανίσει διαρροές προς τα δεξιά της από ψηφοφόρους που θεωρούν αυτονόητη τη νίκη και θέλουν να στραφούν σε μία πιο «πατριωτική» ψήφο. Αυτήν την τάση προσπάθησε να αποδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυρίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας λόγο από τη Θεσσαλονίκη για «ντεμέκ πατριώτες και πιστούς». Ο πρόεδρος της ΝΔ από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ήθελε να εκπέμψει έναν ισχυρό συμβολισμό με μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος η οποία δεν έγινε τελικά εφικτή, λόγω της νόσησής του από κορωνοϊό. Το μήνυμα όμως παρέμεινε το ίδιο. Ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που εκφράζει τον πατριωτικό χώρο και δείχνει σεβασμό στην Ορθοδοξία, χωρίς να τη βάζει στον προεκλογικό κάδρο.

Στην Πειραιώς δεν ανησύχησαν ποτέ από μία ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό δεν αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις σε καμία χρονική στιγμή. Η κύρια σύγκρουση, που σύμφωνα με τη ΝΔ εξέθετε τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτό της Ροδόπης, του ρόλου του τουρκικού προξενείου και της άρνησης του υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσουν ότι σέβονται την συνθήκη της Λωζάνης. Η στάση αυτή θεωρούν στην Πειραιώς ότι θα έχει κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πολιτική του επιρροή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι ως ο εγγυητής της προοπτικής και της οικονομικής ασφάλειας υποσχόμενος καλύτερους μισθούς και συντάξεις που θα βασιστούν στα σταθερά και γρήγορα βήματα της Ελληνικής Οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι όσο ισχυρότερη είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, το μήνυμα θα είναι καταλυτικό όχι μόνο για το ίδιο το κόμμα, αλλά και για τις αγορές που πάντα «ψηφίζουν» πολιτική σταθερότητα.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράστηκε με σαφήνεια δημοσίως, αλλά φαίνεται πως ήταν το «όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα» Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ως μίνιμουμ του στόχου την διατήρηση του ψυχολογικού ορίου του 20% και φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους και από ψηφοφόρους της Αριστεράς που δεν προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μαΐο, αλλά πείστηκαν από τον επιχείρημά του ότι η μόνη ψήφος που αποδυναμώνει την «παντοδυναμία Μητσοτάκης είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της Ροδόπης ο Αλέξης Τσίπρας το αντιμετώπισε ως μία προσπάθεια της ΝΔ να εκμαιεύσει «δηλώσεις εθνικοφροσύνης, ενώ προσπάθησε αυτή τη φορά να επικεντρωθεί σε θετικό αφήγημα, με έμφαση στο πρόγραμμά του για τους μισθούς, τα ιδιωττικά δάνεια, τις συντάξεις και την Υγεία. Αυτό αποτυπώθηκε και στα τηλεοπτικά σποτ, όπου κυριαρχούσε το λευκό σε σχέση με τα πιο «σκοτεινά» σποτ του Μαΐου.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί το μεγάλο come back ως κυρίαρχος πόλος της κεντροαριστεράς, γι αυτό και ο διμέτωπος που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προεκλογική περίοδο. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν κομβικής σημασίας την περαιτέρω μείωση της διαφοράς που τους χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε εκμεταλλευόμενοι και τους μετεκλογικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου μετά τις εκλογές, μετά από ένα δεύτερο ατυχές αποτέλεσμα. Είναι εμφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να χτίσει ένα κόμμα, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που θα ξεφύγει από την ηττοπάθεια τις περασμένης δεκαετίας.

Στον χώρο των «μικρών» δύο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κερδίζουν το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή. Η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη», παρά τους κραδασμούς από τις αλλαγές της ηγεσίας στα ψηφοδέλτιά τους. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πιστεύει ότι ο θόρυβος και οι οξείες δηλώσεις στελεχών που υποβαθμίστηκαν δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Υπόσχεται δε δραστήρια στάση στη Βουλή, στην οποία θα έχει ειδικά προνόμια ως πρώην πρόεδρος της. Η «Νίκη» εμφανίζει μεγάλη συνοχή και εκτός απροόπτου θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Δύο κόμματα ακόμα παλεύουν για την είσοδο. Το ΜΕΡΑ25 που προσδοκά ψήφους και από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι «Σπαρτιάτες» που έγιναν ορατοί τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις, με κάποιες απ’ αυτές να δίνουν προοπτική κοντά στο 3%. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το κόμμα το οποίο δήλωσε ότι σττηρίζει ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Τα σενάρια που παίζουν περισσότερο της τελευταίες μέρες πάντως είναι για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας ότι κάποιοι που βιάζονται να φορέσουν κοστούμια ίσως να τα χρησιμοποιήσουν μόνο σε γάμους και βαφτίσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, όπως οι συγχωνεύσεις υπουργείων, αλλά η ονοματολογία είναι πάντα κάτι παρακινδυνευμένο καθώς κανείς δεν βρίσκεται στο μυαλό του προέδρου της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης