ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σπριντ» του τελευταίου τριήμερου- Τα σενάρια για το υπουργικό της επόμενης μέρας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική μάχη, καθώς έχουν μείνει μόλις τρεις μέρες στους μονομάχους για να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους. Μπορεί οι κάλπες της 21ης Μαΐου να έχουν δώσει σαφή εικόνα για τις δυνάμεις του κάθε κόμματος, αλλά αν υπάρχει σε κάτι ομοφωνία στους πολιτικούς αντιπάλους είναι ότι «οι κάλπες είναι άδειες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα του νικητή με 20 μονάδες διαφορά, μπορεί να θεωρεί ότι δεν απειλείται ως προς την πρωτιά, αλλά η ανησυχία παραμένει κυρίως για το εύρος της νίκης, όσο και για το τι θα συμβεί στην «ουρά», καθώς τέσσερα κόμματα «φλερτάρουν» με την είσοδο τους στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό ο αριθμός των κομμάτων που θα μπει στη Βουλή επηρεάζει τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος και την πήχη της αυτοδυναμίας.

Η ΝΔ δείχνει να έχει υψηλή συσπείρωση, πλην όμως ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου από μέρος των ψηφοφόρων της που θεωρούν βέβαιη τη νίκη παραμένει υπαρκτός.

Τα κόμματα ετοιμάζονται για τις τελευταίες συγκεντρώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «όργωσε» την Κρήτη ελπίζοντας να αντιστρέψει το αποτέλεσμα που ήταν δυσμενές για το κόμμα του στις εκλογές του Μαΐου.

Η ατζέντα της προεκλογικής περιόδου παραμένει επί της ουσίας η ίδια. Η κόντρα περιστρέφεται γύρω από τη Ροδόπη με την ΝΔ να ζητά από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν ότι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και την μειονότητα ως μουσουλμανική και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ ότι ζητά δηλώσεις εθνικοφροσύνης.

Το τραγικό ναυάγιο της Πύλου βρίσκεται κι αυτό στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ λυπηρό αυτό το οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες με τη στοχοποίηση του Λιμενικού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Και είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπουμε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα να αναπαράγονται από την επίσημη Τουρκία και την τουρκική προπαγάνδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι δεν στοχοποιεί κανέναν, αλλά θέτει αυτονόητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους και μετά το πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το εν λόγω πόρισμα «καταρρίπτει τα επιχειρήματα» της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» του σταθμάρχη και «καταδεικνύει πολύ σημαντικές ευθύνες» όσον αφορά την ανυπαρξία της τηλεδιοίκησης και του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας που ενώ ήταν εγκαταστημένο δεν λειτούργησε.

Και μπορεί οι εκλογές να είναι μπροστά μας, αλλά έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε εγκαίρως να «κόψει το βήχα» σ’ αυτούς που ράβουν μόνο τους κοστούμια, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τα σενάρια, τα οποία όπως κάθε σενάριο μένει να αποδειχθεί μετά τις εκλογές πόσο βάσιμο είναι.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν ενοποιήσεις υπουργείων, ώστε να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά τυχόν κρίσεις που θα προκύψουν.

Ειδικότερα, αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με αύξηση πόρων και αυξημένες αρμοδιότητες.

Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα, να ενοποιηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι από τους πρώτους στη λίστα των υποφήφιων να αναλάβουν.

Οι γυναίκες στην κυβέρνηση

Τρεις κυρίες αναμένεται να αναλάβουν σημαντικές αρμοδιότητες στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Σοφία Ζαχαράκη και η Νίκη Κεραμέως.

Δεν αποκλείεται η κ. Ζαχαράκη να είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αν δεν παραμείνει στη ίδια θέση ο κ. Άκης Σκέρτος, ενώ η κ. Αγαπηδάκη, πρώτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ ενδέχεται να αναλάβει τον πολύπαθο τομέα της Υγείας και συνεπώς την αναβάθμιση του ΕΣΥ που αποτελεί για τον κ. Μητσοτάκη διακηρυγμένη κεντρική επιλογή και στόχο της νέας τετραετίας. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ακούγεται πως μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της Βουλής ή να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.

Οι μετακινήσεις στα υπουργεία

Μια θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και όσοι πρώτευσαν στις εκλογές. Ο Νίκος Δένδιας, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς σε όλη την Επικράτεια, είναι ένα ακόμα όνομα που ακούγεται πως μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, αν και κανείς δεν αποκλείει να παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματείας καθώς η πορεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται επιτυχημένη.

Μια ακόμα επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήρθε πρώτος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση των ποσοστών της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια. Μπορεί να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ανήκει στους λεγόμενους επιτυχημένους υπουργούς.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ρόλο και στους λεγόμενους ισχυρούς της κυβέρνησης οι οποίοι διαθέτουν ερείσματα στη ΝΔ και είναι αμιγώς νεοδημοκράτες που κράτησαν τη ΝΔ στα δύσκολα. Ο Κώστας Σκρέκας είναι ένας εξ αυτών όπως, ο Κωστής Χατζηδάκης που το όνομά του «παίζει» για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή του υπουργού Εξωτερικών εφόσον τελικά μετακινηθεί ο κ. Δένδιας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τοποθετηθεί είτε στο υπουργείο Μεταφορών είτε στο υπουργείο Ενέργειας καθώς έχει γνώση των θεμάτων των δύο υπουργείων. Ο Μάκης Βορίδης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη θέση του Κώστα Τσιάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ρόλους θεωρείται ότι θα έχουν και οι κ.κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης.

Ρόλο στη νέα κυβέρνηση θα έχουν επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κ. Γιάννης Μπρατάκος. Και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ή να παραμείνει υπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης