ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζητάνε από τον Αλέξη Τσίπρα τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τον εκλογικό νόμο, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Μία ακόμη προσπάθεια να συγκεράσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο θα κάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, συναντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τους Βασίλη Λεβέντη και Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι επαφές του πρωθυπουργού είναι περισσότερο διερευνητικές, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για συναίνεση των κομμάτων.

Από τα χθεσινά ραντεβού στο Μαξίμου γίνεται ξεκάθαρο πως η ΝΔ δεν προτίθεται να συναινέσει στην πυρήνα των αλλαγών του εκλογικού νόμου, παρά μόνο στην δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς στις εκλογές αλλά και στην προοπτική κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, προκαλεί πάντως ενόχληση στο Μαξίμου, που αργά το βράδυ σχολίασε πως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό. Κι αυτό σε απάντηση της επισήμανσης του κ. Μητσοτάκη ότι οι όροι δεν μπορούν να αλλάζουν όταν το παιχνίδι είναι εν κινήσει.

Πάντως. το Μαξίμου ζητά από την Συγγρού μία πιο ψύχραιμη στάση στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο και το πολιτικό σύστημα και τον τόπο και προβλέπει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019, ιδίως όταν η χώρα θα έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δεν έκανε διαρροές για τις χθεσινές συναντήσεις. Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, έβαλε όμως στο τραπέζι του διαλόγου πέντε θέματα: Μπόνους, κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, πλαφόν 3%, ψήφος από τα 17 και δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Η ΝΔ φαίνεται πως συζητά μόνο την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των ομογενών και το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και επιμένει στην διατήρηση του ορίου του 3%, ενώ αποδέχεται και την διάθεση μπόνους για το κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 40%. Όμως στον αντίποδα, το ΚΚΕ επιζητεί την απλή και άδολη αναλογική με κατάργηση του 3% και προβάλλει ενστάσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών κυρίως της Β’ Αθηνών.

Γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του, εφόσον ολοκληρώσει τα σημερινά του ραντεβού. Εκτιμάται ότι σ’ αυτές θα επηρεάσει και η στάση του Ποταμιού που θεωρείται κλειδί για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς με τις προτάσεις του θα φανεί εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να καταθέσει μία συναινετική πρόταση ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης