Τα τρία ραντεβού που κρίνουν τον εκλογικό νόμο
Τρία ραντεβού με πολιτικούς αρχηγούς έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και τουλάχιστον για το ένα από αυτά δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, διερευνώντας τις δυνατότητες μίας ευρύτερης συναίνεσης στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, βλέπει στο πρωθυπουργικό γραφείο διαδοχικά τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για το τρίτο ραντεβού ο πρωθυπουργός έχει αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά του. Κι αυτό διότι γνωρίζει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί κάθετα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και φυσικά με την κατάργηση του bonus των 50 εδρών που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Η διαρροή της Συγγρού πως «με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο εκλογές, με τον ίδιο θα χάσει τις επόμενες» για τον Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει άλλωστε μεγάλη ενόχληση στο Μαξίμου.
Πάντως, ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει ως προς τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα ρίξει το βάρος της διαπραγμάτευσης κυρίως προς τα μικρότερα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως το ΚΚΕ επιθυμεί την καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής κι επιπλέον ότι η Φώφη Γεννηματά θέλει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με μειωμένο εμφανώς το bonus για τον πρώτο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ψήφιζε και την καθαρή απλή αναλογική όπως αναφέρουν συνεργάτες της.
Από την άλλη, ο Βασίλης Λεβέντης θέλει απλή αναλογική χωρίς bonus και διατήρηση του 3%, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν επιθυμεί την πλήρη απλή αναλογική και επιθυμεί ένα αναλογικότερο σύστημα μεν αλλά χωρίς πλήρη κατάργηση του bonus.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνθέσει τις απόψεις που θα ακούσει, με στόχο να καταλήξει σε μία πρόταση για το εκλογικό σύστημα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου από την παρούσα βουλή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε το νέό σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Εάν δεν μπορέσει να διασφαλίσει την συναίνεση, τότε πιθανότατα θα κατεβάσει ένα σύστημα απλής και άδολης αναλογικής που θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.