ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Η εισβολή από στεριά και θάλασσα που έφερε τις Αρχές σε κατάσταση συναγερμού

Μεταναστευτικό: Η εισβολή από στεριά και θάλασσα που έφερε τις Αρχές σε κατάσταση συναγερμού
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ/EUROKINISSI

Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής βρίσκονται πλέον οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές και γενικότερα η συνοριοφυλακή έπειτα από την ξαφνική «ανάφλεξη» των μεταναστευτικών εισροών στη χώρα, μέσω των διακινητών που μάλιστα τα τελευταία 24ωρα «χτυπούν» από στεριά και θάλασσα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα (5/6) και ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς καλούσε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο, στη Μυτιλήνη συνελήφθη και άλλος διακινητής μεταναστών με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από την αύξηση των ροών.

Παράλληλα, μία ακόμα ομάδα μεταναστών περισυνέλεξαν οι ελληνικές Αρχές τη Δευτέρα (5/6) στον Έβρο, αυτή τη φορά στην περιοχή Ψαράδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες, πολλές ομάδες ανθρώπων, καθοδηγουμένες από διακινητές, αλλά και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, διατρέχουν διάφορες περιοχές του ποταμού. Συγκεντρώνονται σε σημεία με πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της καλοκαιρίας, και οπού εντοπίζουν περιοχές χωρίς φύλαξη επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Η συνοριογραμμή στον Έβρο είναι περίπου 210 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ελεγχθεί στο σύνολό της. Ωστόσο, τα Μαράσια, η Νέα Βύσσα, το Πέταλο και οι Φέρρες είναι οι περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

Πάντως, κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση στον Έβρο δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε συντεταγμένη τουρκική προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστατευτικού στον Έβρο, ή στο Αιγαίο.

Έτσι, αναφορικά με την κινητικότητα στον Έβρο, οι εισροές θεωρούνται «φυσιολογικές», αφού διανύουμε την περίοδο που η στάθμη του ποταμού πέφτει και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την προσπάθεια διέλευσης.

Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές δεν εφησυχάζουν, αφού γνωρίζουν καλά το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». Ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι εισροές «σπρώχνονται» ακόμα και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, όπως το περιστατικό στη Νέα Βύσσα.

Την Τρίτη (6/6) θα μεταβεί στη Θράκη ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός θα μεταβεί σε Θεσσαλονίκη, Ξανθή και Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα μεταβεί στον Έβρο στη «σκιά» της κινητικότητας ομάδων παράτυπων μεταναστών από τουρκικά εδάφη. Σημειώνεται ότι ο Χαράλαμπος Λαλούσης μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, και για τρία χρόνια, κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επομένως έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο.

Το νέο επεισόδιο στη Μυτιλήνη

Στην ακινητοποίηση φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους και στη σύλληψη του 40χρονου αλλοδαπού χειριστή του, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής (4/6), το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας, στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από πλωτό του λιμενικού να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από τα ελληνικά παράλια προς τις τουρκικές ακτές.Ο 40χρονος χειριστής του σκάφους δεν ανταποκρίθηκε στα ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους και προσπάθησε να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη, από το περιπολικό σκάφος το οποίο πραγματοποίησε τη ρίψη τεσσάρων βολών επί του κινητήρα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του και τη σύλληψη του 40χρονου αλλοδαπού χειριστή. Η Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, κατάσχεσε ένα κινητό τηλέφωνο και ένα μαχαίρι οκτώ εκατοστών. Κατά δήλωση του 40χρονου, μετέφερε οχτώ αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, οι οποίοι αναζητούνται από την οικεία Λιμενική Αρχή καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Άλλαξαν μέθοδο»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε: «Σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες σε άλλα 15 σημεία βρίσκονται ομάδες μεταναστών». Ακόμα είπε ότι «στη Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης (ΖΑΠ) οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν είναι η αστυνομία, ο στρατός και η συνοριοφυλακή μαζί με την Frontex. To ίδιο ισχύει και από την τουρκική πλευρά. Το πώς βρέθηκαν οι μετανάστες στη ΖΑΠ και κανείς δεν τους πείραξε είναι ένα ερώτημα».

Όπως εκτιμά «τα κυκλώματα άλλαξαν την μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».

Τέλος, σημειώνεται πως οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν πριν ξεκινήσουν να παίρνουν τις επίσημες καταθέσεις από τα άτομα που εντοπίστηκαν πάνω στη νησίδα την Κυριακή. Εκτός από τους 91 μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κοντά στα Μαράσια και μεταφέρθηκαν σε δομή της Βόρειας Ελλάδας, δεκάδες μετανάστες εντοπίστηκαν και σε νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα. Μάλιστα, οι 91 οδηγήθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας, απ' όπου και θα κατευθυνθούν σε δομές φιλοξενίας, έως ότου εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.