ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία διήρκησε 20 λεπτά ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά. 

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σαπνού και ο υπουργός Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς.

Οι 21 υπουργοί ήδη ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Είμαι δάσκαλος 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του στη νέα κυβέρνηση θα είναι εκτελεστικός.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι να αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες στη νέα κυβέρνηση».

«Να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία» ζήτησε η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. «Είναι μεγάλη χαρά», πρόσθεσε.

Πολύ σύντομος στις δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής «Περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα», είπε.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

«Είναι μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική» δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

Όλοι οι υπουργοί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά επιστήμονες και άνθρωποι με εξειδίκευση στους τομείς που τους ανατέθηκαν. Στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας, και Εξωτερικών τοποθετήθηκε ένας στρατιωτικός ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην υφυπουργός στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, και ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής

Ο Βασίλειoς Σκoυρής είναι Έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Bettermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μετά από θητεία ως καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της Γερμανίας, εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει διατελέσει υπουργός εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα (1989) και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Σημίτη 1996.

Στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το 2006 και το 2009 ανανεώθηκε η θητεία του.

Κατέχει τη θέση του Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Νοέμβριο του 2011 εμφανίστηκε ως ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής ηθικής της FIFA.

Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης είναι από το 2004 καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από το 2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο 8.51/10, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil.,1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).

Από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών, κ.λπ. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ελένη Λουρή

Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΟΠΑ (πτυχίο από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στο London School of Economics (M.Sc. Econ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Econ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της Βιομηχανικής Οργάνωσης και Δυναμικής των Αγορών, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, Διεθνούς Οικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής. Από το 2001 είναι καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και από τον Νοέμβριο 2015 πρόεδρος του τμήματος.

Έχει εργαστεί σαν επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα και ήταν επισκέπτρια Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics όπου παραμένει ερευνητικός εταίρος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια καθώς και έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κεντρικές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο 2015 έδωσε μια σειρά από διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως τα Simon Fraser, Berkeley, Yale, Fordham, Sacramento, Georgetown, American, Brookings and Peterson Institute and the World Bank με υποτροφία του US Onassis Foundation.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο OECD, η World Bank, το CEPR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Oxford Economic Papers, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, International Journal of Finance and Economics, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, Weltwirtschaftliches Archiv, Review of Industrial Organization, Journal of Industry, Competition and Trade, International Journal of Production Economics, Urban Studies and Finance Research Letters, και έχει υπάρξει κριτής σε πολλά από αυτά.

Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το 2013 είναι μέλος στα Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και του ΕΛΙΑΜΕΠ και από το 2014 πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, τις Εκδόσεις και το Εκπαιδευτικό Μουσείο της τράπεζας. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών στις Βρυξέλλες.

Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβόνας, Δημοσιονομικές Προοπτικές, Διεύρυνση, σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, Διατλαντικές Σχέσεις κ.ά.). Ειδικότερα, διαπραγματεύτηκε από ελληνικής πλευράς την τελική φάση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004) κατά την οποία έλαβαν χώρα εξαιρετικά κρίσιμα γεγονότα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε περιφερειακό. Παράλληλα ήταν Διαπραγματευτής για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αναπληρωτής Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Επίσης, υπηρέτησε στις Ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας, καθώς και ως Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς όλα τα δραματικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών Πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, όπου ανέλαβε Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι απόστρατος αξιωματικός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019.

Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε ως εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος.

Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.) καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Γνωρίζει αγγλική γλώσσα.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 9 Αυγούστου του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού τον όρισε Σύμβουλο της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Υπουργός Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας

Ο Χρήστος Ν. Κίττας είναι Έλληνας καθηγητής Ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή.

Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1993 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανεκάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία, με αποτέλεσμα να διακομισθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το περιστατικό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022 απονεμήθηκε στον Χρήστο Κίττα ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 . Είναι παντρεμένη με τον Παντελή Μ. Πεχλιβανίδη και έχουν δύο παιδιά. Είναι πτυχιούχος των τμημάτων Νομικής και Πολιτικών Επιστημών-Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1984 έλαβε Mεταπτυχιακό τίτλο σπουδών D.E.A στο Δημόσιο Δίκαιο (Diplome d' Εtudes Approfondies de Droit Public) από το Πανεπιστήμιο Paris II και το 1990 Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne.

Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ' Αρείω Πάγω) και έχει δικηγορική εμπειρία κυρίως σε θέματα διοικητικού, κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου. Απασχολήθηκε ως νομικός σύμβουλος σε ανώνυμες εταιρείες και στον ασφαλιστικό οργανισμό Τ.Α.Τ.Τ.Α.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το 2002 συμμετείχε στην επιστημονική επεξεργασία του ν. 3029/02 ως μέλος της Επιτροπής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι ειδική επιστήμονας με βαθμολογική αντιστοιχία Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.

Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα

Είχε αναλάβει Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα υπήρξε ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Έκανε την ειδικότητά της στην Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος

Ο Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος (2000-2004), ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000) και Καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόννη.

Ως επικεφαλής του E3MLab έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς και αποτελούν τα μοντέλα με τα οποία εκπονούνται οι περισσότερες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τομείς της ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης.

Έχει πολύχρονη διεθνή πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης διατελούσε επί τρία χρόνια και μέχρι τον Ιανουάριο 2023 Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Ουλαμαγού και του Διοικητή Ίλης. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Παράλληλα δε, έχει παρακολουθήσει το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών.

Το 1995 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞ. ΙΠΠ – ΠΙΝΔΟΣ», ενώ το 2001 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 7 ΕΜΑ.

Την ίδια χρονιά (2001) του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 12 ΕΜΑ, ενώ το 2002 του Διοικητή της 5 ΕΜΑ, στην Κύπρο. Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στην 95 ΑΔΤΕ και στο ΓΕΣ – ΓΕΕΘΑ, όπου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2009, φοίτησε στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (NADEFCOL), στην Ιταλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων (ΚΕΧΕΙΚ), ενώ το 2011 τοποθετείται Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Το 2012 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΣ αρχικά ως Δντης ΔΙΣΧΕΑ και στη συνέχεια ως Επιτελάρχης του ΓΕΠΣ. Το 2014 του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ«ΜΥΚΑΛΗ» , με έδρα τη Σάμο.

Το 2015 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΕΠΙΧ και του ΔΑ΄Κ. Το 2016 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΧVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» και στη συνέχεια Διοικητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Την 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ». Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Ιαν 2020 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας. Μιλάει αγγλικά.

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι Έλληνας συνθέτης. Το 2004 διορίστηκε μουσικός διευθυντής και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ από το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης γεννήθηκε το 1959 στο Ρέθυμνο από τον Ιωάννη και την Ευαγγελία Κουμεντάκη. Έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής το 1964 στο Ωδείο Ρεθύμνου, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, ενώ ξεκίνησε τις πρώτες του απόπειρες να συνθέσει στην ηλικία των 15. Το 1977 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας με καθηγητή τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Συν τοις άλλοις, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πιερ Μπουλέζ, τον Γκιέργκι Λίγκετι, τον Ιάννη Ξενάκη και τον Αλεξάντερ Γκερ.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππας Σπυρόπουλος, είναι ομότιμος καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, ο 71χρόνος Φίλιππας Σπυρόπουλος, σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου (LSE) και Freiburg Γερμανίας και είναι ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία υπηρέτησε επί τριάντα οκτώ χρόνια, έχοντας διατελέσει και κοσμήτοράς της.

Την περίοδο 1981-1983 υπηρέτησε στο νομικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αργότερα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προεδρίας (1989) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης (1990 - 1992) με υπουργό Δικαιοσύνης τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο.

Είναι δικηγόρος από το 1976 και ασκεί ενεργώς δικηγορία, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Διοικητικά Δικαστήρια και έχει πλούσιο γνωμοδοτικό έργο.

Το 1993 ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος διαφόρων οργανισμών και φορέων.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Η Καλλιόπη Σπανού είναι Ελληνίδα πανεπιστημιακός, η οποία διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη τη περίοδο 2011 έως 2015. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 23 Απριλίου 2023 ορκίστηκε υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου 2023. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Εσωτερικών στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Διοικητική Επιστήμη (Doctorat d'État) στο Πανεπιστήμιο Πικαρντί Ζυλ Βερν (Picardie Jules Verne) στην Αμιάν της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της απέκτησε δύο υποτροφίες: Μία από το Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλου και η άλλη από το Πρόγραμμα Τεχνικής Συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση μέσω επιδόματος έκδοσης της.

Το 1989, η ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πικαρντί Ζυλ Βερν, το Πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς και το Πανεπιστήμιο Versailles-Saint Quentin en Yvelines. Δίδαξε για αρκετά χρόνια στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, ενώ επίσης ήταν σύμβουλος στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημόσια πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τις σχέσεις πολιτών-διοίκησης και τον «εξ-ευρωπαϊσμό» του δημόσιου τομέα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και βιβλία στα Ελληνικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά.

Η Καλλιόπη Σπανού υπηρέτησε αναπληρώτρια συνήγορος του πολίτη για τις σχέσεις πολιτών-κράτους από το 2003 έως το 2011. Ορίστηκε η κύρια Συνήγορος το Σεπτέμβριο του 2010 μετά τη παραίτηση του Γιώργου Καμίνη. Εξελέγη ως Συνήγορος του Πολίτη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου 2011 και ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 13 Ιουλίου 2011. Παραιτήθηκε από τη θέση της στις 2 Νοεμβρίου 2015, και την διαδέχθηκε προσωρινά ο αναπληρωτής (μέχρι τότε) Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης.

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Δανιήλ Εσδράς

Ο Δανιήλ Εσδράς είναι ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το 2022, ο Νότης Μηταράκης απένειμε στον ειδικό απεσταλμένο/περιφερειακό σύμβουλο για τη Μεσόγειο στον ΔΟΜ-ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, Δανιήλ Εσδρά, διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής A’ τάξης.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας

Ο Σωκράτης Κάτσικας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και να πάρει την σκυτάλη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Να αναφέρουμε ότι ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, ΗΠΑ (1984) και Δρ Μηχ/κός Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987). Σήμερα είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association - EUA) και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ίδιου προγράμματος.

Διετέλεσε πρύτανης (2003-2006) και αντιπρύτανης (1997-2003) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2006-2008), μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2008-2009), αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) (2009), Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή Προγράμματος του Προγράμματος «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2009), γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009 - 2012), μέλος της επιτροπής Πληροφορικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (2011 - 2012), πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2013-2014) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (2013-2015).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 230 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, ως ερευνητής, ως επιστημονικός διευθυντής, και ως διευθυντής προγράμματος στις περιοχές αυτές.

Συμμετέχει στις επιστημονικές επιτροπές κρίσης άρθρων αρκετών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 33 βιβλίων και έχει συμμετάσχει ή προεδρεύσει σε επιστημονικές επιτροπές περισσότερων από 400 επιστημονικών διεθνών συνεδρίων.

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Θεόδωρος Κλιάρης

Ο Θεόδωρος Κλιάρης είναι επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής – Ακτοφυλακής, Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α.

Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Κύμης. ‘Έχει ταξιδέψει με ποντοπόρα πλοία ως τον βαθμό του Πλοιάρχου Γ΄ Τάξεως.

Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης – Επιθεώρησης Πλοίων – Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM CODE) κ.τ.λ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο, Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο ΝΤΕΡΜΠΑΝ της Νοτίου Αφρικής, Λιμενάρχης Κατακόλου καθώς και επί σειρά ετών στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν) και Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε).

Επίσης υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού, σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων καθώς και ως Κυβερνήτης στο Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ. 040.

Στις 19-03-2015 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. με έδρα τον Πειραιά.

Στις 18-03-2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Μιλάει Αγγλικά και είναι πατέρας ενός αγοριού.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης

Ο Γεώργιος Τσακίρης είναι καθηγητής Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1973), Διδάκτωρ Μηχανικός του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Southampton Αγγλίας (1977) στην επιστημονική περιοχή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Ειδικός επιστήμονας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1980-1984), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1984-1988). Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ, από το 1988.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Χωροχρονική Εξέλιξη Υδρολογικών Φαινομένων
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων
Ανάλυση Ξηρασίας και Διαμόρφωση Μέτρων Αντιμετώπισής της
Πλημμύρες και Σχεδιασμός Περιβαλλοντικά Αποδεκτών Υδατορευμάτων
Ανάλυση Διακινδύνευσης Ακραίων Υδρολογικών Γεγονότων
Επαγγελματικά ενδιαφέροντα:

Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ECOWARM) (1986-1992)
Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) (1986-2007)
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων (EWRA) (2002- )
Εθνικός εκπρόσωπος της International Association Hydrological Sciences (IAHS) (2001-)
Υπεύθυνος Έκδοσης του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Water Resources Management (1986-)

Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα

Η Ιωάννα Δρέττα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, με Master στο Public Administration (MPA). Κατά τη διάρκεια της 15ετούς επαγγελματικής της πορείας, έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλαμβάνοντας το management σε ιδιαίτερα σύνθετα επαγγελματικά περιβάλλοντα, κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις προκλήσεις και να καταγράψει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τον κλάδο του τουρισμού, ενώ τον Ιούνιο 2017 ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Marketing Greece.

Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Ο Ευάγγελος Τουρνάς είναι Έλληνας εν αποστρατεία πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιπλέον, διατέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Από τις 25/5/2023 είναι Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς, γεννήθηκε το 1958 στα Χανιά της Κρήτης. Το 1976, εισήχθη στην Σχολή Ικάρων, την οποία αποφοίτησε το 1980, λαμβάνοντας το αξίωμα του Ανθυποσμηναγού. Έχει αποφοιτήσει επίσης από:

Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ),
Σχολή Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
Air Command and Staff College των ΗΠΑ.
Έχει συμπληρώσει πάνω από 4.000 ώρες πτήσης.
Επίσης, από το 2012 έως το 2013, διατέλεσε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7, καθώς και ως Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) από το 2011 έως το 2012.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβει την θέση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ορκίστηκε στο αξίωμα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Ο Ηλίας Σιακαντάρης είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Σ σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και πήρε μάστερ στη δημοσιογραφία από το Columbia University Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε στο CBSNews, στην ΙΗΤ/Kathimerini English Edition, στις εκδόσεις ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρη, την Καθημερινή, την Ημερησία, την Οικονομική Επιθεώρηση – μεταξύ άλλων. Αρθρογραφεί στο STATUS. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και ξένα έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα.

Ξεκίνησε να εργάζεται στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ λίγο πριν τη πιλοτική πρώτη εκπομπή τον Απρίλιο του 2006. Αρχικά κάλυπτε και τα δύο αντικείμενα της εξειδίκευσής του: Οικονομία και Ιράν.

Σήμερα, γράφει και παρουσιάζει δελτία ειδήσεων για την ΕΡΤ. Παρακολούθησε το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης από το 2008 με καθημερινή εκπομπή. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης