ΣΥΡΙΖΑ: Μονομέτωπος στη ΝΔ, αλλά με κλεφτές ματιές στο ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο της Κ.Ε.
«Ήταν μια ομιλία όπως έπρεπε να είναι μετά από ένα τόσο ισχυρό σοκ. Αυτοκριτική, ενωτική, κινητοποιώντας τον κομματικό πατριωτισμό και το ενοχικό σύνδρομο των προοδευτικών ψηφοφόρων, αλλά και στιγματίζοντας την έλλειψη σοβαρότητας που τόσο πολύ μας στοίχισε τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου».
Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν στο CNN Greece τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα μέλη της. Ακόμα και προβεβλημένα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, δεν θεωρούν πως τώρα είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών, γι' αυτό και δεν ενοχλήθηκαν που δεν πήρε κανένας άλλος το λόγο πέραν του προέδρου. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν η εσωστρέφεια, αλλά και πρωτοσέλιδα που θα έδιναν μια εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαίρεση αποτέλεσαν μερικά πιο «σκληροπυρηνικά» μέλη, όπως ο Πάνος Λάμπρου, τα οποία υποστήριξαν πως δεν τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες επειδή δεν μίλησε κανένας άλλος πέραν του κ. Τσίπρα και καυτηρίασαν την αποστροφή του πως φταίει και το κόμμα για την εκλογική συντριβή.
Από εκεί και πέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κήρυξε μονομέτωπο στη ΝΔ, αλλά με πλάγιες, κλεφτές ματιές στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ το οποίο φιλοδοξεί να είναι αυτό δεύτερο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
«Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, αλλά δεν θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο σε βάρος μας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΚΚΕ», είναι το νόημα των λεγομένων Τσίπρα, την ίδια ώρα κατά την οποία στην Κουμουνδούρου θα επιχειρούν να προβάλλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Με αφορμή τα όσα δήλωσαν Κατερίνα Μπατζελή και Μιλένα Αποστολάκη, στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τα αλλεπάλληλα μηνύματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι δεν θέλει να κάνει αντιπολίτευση σε μία ανεξέλεγκτη ΝΔ, αλλά να αναβιώσει τη συγκυβέρνησή τους.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως οι περισσότεροι συμφωνούν με τη στάση Τσίπρα να μην κατονομάσει πρόσωπα που είναι συνυπεύθυνα για την ήττα, ωστόσο θεωρούν πως για να έχει το κόμμα τους προοπτική θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε θέσεις- κλειδιά, όπως στην Εκλογική Επιτροπή, τις οποίες άλλωστε προανήγγειλε κι ο πρώην πρωθυπουργός.
Δεν αποκλείεται, επίσης, ο κ. Τσίπρας να κάνει αλλαγές και προσθήκες στα ψηφοδέλτια, ακόμα και στο Επικρατείας, χωρίς πάντως να αφήνει εκτός Βουλής όσους έχουν εκλεγεί. Το είχε κάνει, άλλωστε, και στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με λίστα, το Σεπτέμβριο του 2015.