Προς εκλογές fast track - Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική των κομμάτων
Ανανεώθηκε:
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αδύνατον να αμφισβητήσει από τον οποιονδήποτε, τόσο ως προς το εύρος της νίκης της ΝΔ, όσο και για το ποιος κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό.
Η απόλυτη κυριαρχία του προέδρου της ΝΔ θα επικυρωθεί όμως από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ημερομηνία που επιβεβαιώθηκε και επισήμως σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς το μήνυμα έχει σταλεί από τον λαό και το μόνο που μένει είναι να αποκτήσει μια δυνατή κυβερνητική πλειοψηφία, μέσω της ενισχυμένης αναλογικής.
Σ’ αυτή την επιλογή της ταχείας πορείας φαίνεται πώς συμφωνούν όλοι. Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε μόλις για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε στην Πρόεδρο τηλεφωνικώς εντός της ίδιας ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας που ακολουθεί αναμένεται να πράξει ακριβώς το ίδιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί αναλόγως ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες νέας προσφυγής στις κάλπες.
Μπορεί οι αρχηγοί να συμφωνούν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν το συντομότερο δυνατό, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό ώστε όχι μόνο να κρατήσει τα ποσοστά, αλλά και για να τα διευρύνει. Ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, που θα μεταφραστεί σε ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, του δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζει εκτός του κυβερνητικού έργου και την συνταγματική αναθεώρηση. Εκεί έχοντας μια ευρεία πλειοψηφία θα μπορέσει να περάσει ρυθμίσεις που αποτελούν εμβληματικές πολιτικές για το κόμμα, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ το μούδιασμα από την απροσδόκητη συντριβή παραμένει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά έναν δύσκολο μήνα, καθώς πάει σε εκλογές τις οποίες γνωρίζει ότι θα χάσει, ενώ είναι άγνωστο ακόμα πόσο μεγάλες θα είναι οι εσωκομματικές πιέσεις για την ευθύνη της ήττας. Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε, τουλάχιστον σ’ αυτό το χρονικό σημείο, να έχει διάθεση αυτοκριτικής. Απέδωσε την ήττα στην στάση των υπολοίπων κομμάτων της Αριστεράς που όπως είπε «κοίταζαν το χωράφι τους, ενώ εμείς κοιτούσαμε τη χώρα». Πρώτος στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκρατηθούν οι διαρροές, να μην υπάρχει διεύρυνση της διαφοράς, που μπορεί να έρθει αν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του επιλέξουν να μην ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου και ίσως να «επαναπατρίσει» κάποιες ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, την «ανάσα» του οποίου νοιώθει πλέον πιο έντονα. Μεγάλο στοίχημα, ειδικά μετά το περιστατικό Κατρούγκαλου, είναι να αποφευχθεί ένα νέο ατύχημα εκ των έσω κάτι που έχει γίνει περίπου … «θεσμός» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί ευφορία. Μπορεί το διψήφιο ποσοστό να μην είναι τόσο ισχυρό όσο θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, η θεαματική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν ένα απρόσμενο δώρο, καθώς επιτρέπει σχεδιασμούς που βλέπουν επιστροφή σε ρόλο «κύριου παίκτη». Ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παραμείνει ως βασική στρατηγική επιλογή και καθώς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να δώσει στίγμα δυναμικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, με την παρουσία πλέον του αρχηγού του.
Η νέα προεκλογική περίοδο θα είναι μάλλον μια υποχρεωτική διαδικασία για όλους, μια ιδιότυπη «αγγαρεία» που πρέπει να περάσουν όλοι, ώστε να μπουν στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με τους ρόλους που «διέταξε» η κάλπη.