ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα σενάρια συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Τα σενάρια συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ
CNN GREECE

Παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ σε πάνω από 20 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο προχωράει η καταμέτρηση για τις εθνικές εκλογές 2023.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται οριακά πάνω από τις είκοσι μονάδες, με 20,06%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει σε ποσοστό το 11,58% των ψήφων, ενώ το ΚΚΕ αγγίζει το 7,18%. Στη Βουλή μπαίνει και η Ελληνική Λύση με 4,46%, ενώ εκτός μένουν το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Όπως όλα δείχνουν η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική και η διαφορά παγιώνεται στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, η μοναδική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να προκύψει αριθμητικά, είναι κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, δεδομένου πως το άθροισμα των ποσοστών τους θα μπορούσε να βγάλει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 155 έδρες.

Παράλληλα, σε ένα δεύτερο σενάριο, μια κυβέρνηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση είναι εφικτή με τα τρία κόμματα να λαμβάνουν 129 έδρες.

Επιπλέον, μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είναι πιθανή, με τα κόμματα να λαμβάνουν συνολικά 139 έδρες, ενώ αντίστοιχα 113 έδρες λαμβάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε ένα ενδεχόμενο σενάριο συνεργασίας.

CNN GREECE