Εθνικές εκλογές: Τι να προσέξετε αν ψηφίζετε για πρώτη φορά
Ανανεώθηκε:
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι νέοι ψηφοφόροι που ασκούν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να έχουν ήδη περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, που αξιοποιεί τα στοιχεία που έχουν οι δήμοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουν κάποια ενέργεια οι πολίτες.
Για τους νέους ψηφοφόρους, το Υπουργείο επισημαίνει ότι εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους ήδη από την αναθεώρηση του Φεβρουαρίου.
Οδηγίες για όσους ψηφίζουν πρώτη φορά
Σε κάθε περίπτωση, οι 17χρονοι, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και γενικά οι πολίτες, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.
Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους.
Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας). Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο.
Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί τελειώνει η διαδικασία.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε λύση για τους πολίτες που δεν μπορούν ηλεκτρονικά να δουν το εκλογικό τους τμήμα. Επομένως, όσοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα για τις εκλογές 2023 μπορούν να καλούν σε τηλεφωνικό κέντρο και να λάβουν την πληροφορία.
Το τηλεφωνικό κέντρο απαντά στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800. Σημειώνεται ότι το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.
Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με λίγα κλικ
- Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/
- Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
- Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
- Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.
Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες - Τι ισχύει για τους 17χρονους
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 6 παρ. 1, 10 και 15 του π.δ. 26/2012, δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
Αναγνώριση και με ψηφιακή ταυτότητα
Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.
Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα - Τα τέσσερα έγγραφα
Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.
Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητα του ή δεν έχει ταυτότητα;
Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.
Συγκεκριμένα:
αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
- το διαβατήριο
- το δίπλωμα οδήγησης
- ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Τι αναφέρει η εγκύκλιος
«Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.
H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει κάθε φορά στις Εκλογές, γνωστοποιήθηκε ότι «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Πόσους σταυρούς βάζουμε
Ένα από τα κυριότερα ερωτήματα των εκλογών έχει να κάνει με την σταυροδοσία στους υποψήφιους βουλευτές. Σημειώνεται πως ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να βάλει κανείς διαφέρουν ανάλογα με την περιφέρεια όπου ψηφίζει.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια έχουν ως εξής:
Μέχρι 4 σταυρούς
- Α’ Αθήνας
- Βόρειος Τομέας Αθήνας
- Νότιος Τομέας Αθήνας
- Α’ Θεσσαλονίκης
Μέχρι 3 σταυρούς
- Δυτικός Τομέας Αθήνας
- Β’ Πειραιώς
- Ανατολική Αττική
- Αχαΐα
- Β’ Θεσσαλονίκης
- Λάρισα
Μέχρι 2 σταυρούς
- Α’ Πειραιώς
- Δυτική Αττική
- Αιτωλοακαρνανία
- Δωδεκάνησα
- Έβρος
- Εύβοια
- Ηλεία
- Ημαθία
- Ηράκλειο
- Ιωάννινα
- Καβάλα
- Καρδίτσα
- Κοζάνη
- Κορινθία
- Κυκλάδες
- Μαγνησία
- Μεσσηνία
- Πέλλα
- Πιερία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Φθιώτιδα
- Χανιά
Έναν σταυρό
- Αργολίδα
- Αρκαδία
- Άρτα
- Βοιωτία
- Γρεβενά
- Δράμα
- Ευρυτανία
- Ζάκυνθος
- Θεσπρωτία
- Καστοριά
- Κέρκυρα
- Κεφαλλονιά
- Κιλκίς
- Λακωνία
- Λασίθι
- Λέσβος
- Λευκάδα
- Ξάνθη
- Πρέβεζα
- Ρέθυμνο
- Ροδόπη
- Σάμος
- Φλώρινα
- Φωκίδα
- Χαλκιδική
- Χίος