Δημοσκόπηση Interview: Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή
Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέα δημοσκόπηση μια ανάσα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αύξηση της συσπείρωσής τους και των ποσοστών τους καταγράφουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, τρεις μόλις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές 2023, με τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 6,5%.
Όσον αφορά στην κατανομή εδρών, η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει 125, ο ΣΥΡΙΖΑ 99, το ΠΑΣΟΚ 30, το ΚΚΕ 19, το ΜέΡΑ 25 16 και η Ελληνική Λύση 11 έδρες.
Τα παραπάνω στοιχεία για την εκτίμηση εδρών αποκλείουν το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως και το σχηματισμό συγκυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, καθώς το άθροισμα των εδρών τους είναι 145. Συνεπώς, το μοναδικό πιθανό σενάριο που «βγάζει» κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είναι η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 34,4% έναντι 27,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 στο 4%. Η Εθνική Δημιουργία λαμβάνει 2% και το κόμμα ΝΙΚΗ με 1,9% μένουν εκτός βουλής.
Σημειώνεται ότι το 8,8% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Στο ερώτημα, δε, αν χρειαστούν νέες κάλπες μετά τις εκλογές της Κυριακής, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και φτάνει στο 7%, ενώ η ΝΔ με ποσοστό 38% φαίνεται να πετυχαίνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Οι πολίτες επιλέγουν, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της ΝΔ να συγκεντρώνει 48% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 31%.
Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Politic, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο εάν το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες.
Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.