ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τελικό σπριντ των εκλογών ο Μητσοτάκης - Τα όπλα και οι στόχοι του

Στο τελικό σπριντ των εκλογών ο Μητσοτάκης - Τα όπλα και οι στόχοι του
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομία και η κοινωνία από τυχόν κυβερνητική αστάθεια, αναδεικνύει επίμονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Την Παρασκευή (19/05) θα ολοκληρώσει την εκλογική του καμπάνια με την κεντρική πολιτική του ομιλία στο Θησείο, στον ίδιο χώρο που επέλεξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης για την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα την Τετάρτη (117/05).

Στο κυβερνών κόμμα παραμένει η ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, παρά τις εντατικές προσπάθειες για επανασυσπείρωση «γαλάζιων» ψηφοφόρων και προσέγγιση των αναποφάσιστων.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εκλογές, κάτι που φοβίζει τη ΝΔ.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει εάν θα προσέλθουν στις κάλπες και τι θα ψηφίσουν μεγάλες ομάδες πολιτών όπως οι νέοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Στο παρά πέντε των εκλογών, τα ποσοστά των αναποφάσιστων σε κρίσιμες περιοχές παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Α’ Αθήνας που διαχρονικά δίνει και τον τόνο των συνολικών εκλογικών αποτελεσμάτων για τη Νέα Δημοκρατία.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι και την τελευταία στιγμή αναλύουν τις κινήσεις και τις παρεμβάσεις των πολιτικών τους αντιπάλων, στοχεύουν κατ ευθείαν στην «καρδιά» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Εκτιμούν πως σε αυτή τη «δεξαμενή» ψήφων βρίσκονται πολίτες που δεν ταυτίζονται με τα διλήμματα που θέτουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως αναφέρουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να συγκλίνουν μόνο στο θέμα υποκλοπών, ωστόσο ούτε σε αυτό φαίνεται να υπάρχει συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν προανακριτική επιτροπή, ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι πρώτα πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και στη συνέχεια να προχωρήσει η όλη διαδικασία χωρίς το απαιτούμενο του απορρήτου.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως η πρόταση Τσίπρα έχει στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, κάτι στο οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είναι ριζικά αντίθετος.

«Μόνο η ΝΔ διαθέτει ξεκάθαρη θέση»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη πολιτική πρόταση προς τον ελληνικό λαό.

«Το αφήγημά μας είναι καθαρό ξέρουμε που απευθυνόμαστε, γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη των εκλογών αν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης και τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής την επόμενη των εκλογών.

Σχετικά με τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού μετά τη σχετική απάντηση του κ. Τσίπρα οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι εάν το επιτρέψουν οι «αριθμοί» της κάλπης τίποτα δεν αποκλείεται. Για αυτό και ξορκίζουν το συγκεκριμένο σενάριο καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διέξοδος σε μια πιθανή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Σκληροί όροι και διλλήματα

Οξύνοντας ακόμα περισσότερο την κριτική του, ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει» πίσω από τη συζήτηση για τις υποκλοπές την πρόθεση ορισμένων να βάλουν κάποιους στη φυλακή.

«Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, στις ομιλίες του, επιβεβαιώνοντας την απόφασή του να κινηθεί με συγκεκριμένο τρόπο και αφήγημα προς τους ψηφοφόρους μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ