ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε αυτοδύναμη Ελλάδα - Υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Θέλουμε αυτοδύναμη Ελλάδα - Υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Με βασικό σύνθημα την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία με συνεντεύξεις και περιοδείες. Την ίδια ώρα συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο τις αναφορές Τσίπρα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καταλογίζοντας απελπισία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Το βράδυ της Κυριακής εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανόρθωσης της χώρας, την οποία ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Κάποιους τους έχει πιάσει κρύος ιδρώτας βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία να οδεύει προς μία μεγάλη νίκη. Και καταφεύγουν μέσα στην απελπισία και την απόγνωση τους κάθε μέρα και σε ένα καινούργιο σενάριο. Και τι δεν έχουμε ακούσει. Κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής τώρα ακούσαμε, λέει, και κυβέρνηση ειδικού σκοπού για κάποιους μήνες, λέει, η οποία θα διαλευκάνει τα θέματα των υποκλοπών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είμαι στην πολιτική και παρακολουθώ εκλογές από το 1981 από τότε που ήμουν 13 χρόνων. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές να υπάρχει μία μόνο πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη να υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς.

Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και αυτοδύναμη Ελλάδα. Οι άλλοι τι ακριβώς θέλουν, τι ακριβώς ζητούν; Να βουλιάξει η χώρα στην αστάθεια, στο χάος σε μία παράταιρη συνύπαρξη χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Για κάποιους μήνες, λέει, μία κυβέρνηση η οποία δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να ερευνά το ζήτημα των υποκλοπών; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσουν τον εφησυχασμό της τελευταίας στιγμής και αναφέρθηκε στο δίλημμα των εκλογών σημειώνοντας:

«Εάν θέλουμε την επόμενη μέρα μία χώρα η οποία θα είναι σταθερή, που θα μπορεί να πατάει γερά στα πόδια της, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και πάλι μία προκλητική Τουρκία- βλέπετε τι γίνεται στην Τουρκία ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο- υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να του εξασφαλίσει αυτό και είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

«Μία πρόταση διακυβέρνησης και μετά ο απόλυτος... αχταρμάς»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς». Διερωτάται: «Τώρα, ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης; Το κοινό τους μένος απέναντί μου, και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει, δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Απευθυνόμενος σε πολίτες «οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι αναποφάσιστοι ή να σκέπτονται να απόσχουν από τις εκλογές, να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Επισημαίνει δε με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα»

Κληθείς να μιλήσει για την προοπτική επαφής του με τον κ. Ανδρουλάκη, επανέλαβε πως «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς».

Προσθέτει μάλιστα πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή κι αν θα ήταν συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, για την παραλυσία. Πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα -αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τελείως διαφορετικές ατζέντες».