ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Ράμα δυναμιτίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις με την προφυλάκιση Μπελέρη

Πώς ο Ράμα δυναμιτίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις με την προφυλάκιση Μπελέρη
O Φρέντι Μπελέρης ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης για επιρροή στις δικαστικές Αρχές, αυξάνει και τις ελληνικές πιέσεις μετά την προφυλάκιση του Έλληνα ομογενή και πλέον νέου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ο Μπελέρης, που είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, παραμένει στη φυλακή των Τιράνων, μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει, έως ότου αποφανθεί η εισαγγελία σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται. Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο επόμενο νομικό στάδιο εστιάζεται όλο το παρασκήνιο. Η εισαγγελία έχει αναλάβει την περαιτέρω έρευνα επί της ουσίας της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο Μπελέρης, που είναι απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Εκεί φέρεται να ασκεί πιέσεις και η κυβέρνηση Ράμα, καθυστερώντας όσο το δυνατόν την τελική έκδοση της απόφασης για πιθανή αποφυλάκιση του νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο φάκελος της υπόθεσης έχει παραπεμφθεί στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) στα Τίρανα, η οποία θα αποφασίσει εάν η προφυλάκιση θα συνεχιστεί η όχι. Αφού αποφανθεί επ' αυτού η ίδια εισαγγελία, στη συνέχεια θα ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης, κάτι που μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες έως και μήνες.

Έως τότε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος ή θα παραμείνει προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος, όντας όμως υπό «καθεστώς δικαστικής ομηρείας», το οποίο θα μπορεί να εργαλειοποιήσει ο Ράμα για να τον κρατήσει μακριά από το δημαρχιακό μέγαρο.

Όπως και να'χει η Χειμάρρα έστειλε το δικό της μήνυμα στον Έντι Ράμα, ο οποίος είναι πλέον βαριά εκτεθειμένος. Και ειδικά, εάν ο εκλεγμένος Δήμαρχος αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες, ο Ράμα θα αναγκαστεί να κάνει πίσω στις πολιτικές ασφυκτικού ελέγχου της τοπικής κοινωνίας.

Πώς απαντά η Αθήνα

Εν τω μεταξύ, η προφυλάκιση του επικεφαλής της τοπικής «Ομόνοιας», οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών με την Αθήνα να διαμηνύει πως δεν θα μείνει αναπάντητη η απαράδεκτη και αδιανόητη ενέργεια.

Ως μοχλός πίεσης της γείτονος, μπήκε στο τραπέζι το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά σαφές πως η παραβίαση θεμελιωδών αρχών κράτους δικαίου δεν γίνεται ανεκτή.

«Ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», τουίταρε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη σκανδαλώδη ενέργεια προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη.

«Η Αθήνα θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της ΕΕ εάν δεν εκτονωθεί η κατάσταση», ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε νωρίτερα κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, καθώς το «ναι» της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, μπορεί να γίνει «όχι» εάν δεν αλλάξει ρότα. Στην Αθήνα υπογραμμίζουν και θυμίζουν, πως προϋπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου.

Στόχος είναι, όπως επεσήμαναν στην κυβέρνηση, να αντιληφθούν τα Τίρανα ότι δεν μπορούν να καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκφοβίζουν την ελληνική μειονότητα γι΄ αυτό και υπήρξε άμεση ενημέρωση σε κάθε επίπεδο. Ως επόμενα βήματα, προκρίνονται η ενημέρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Επιτρόπου αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητά να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη.