ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Μπελέρη: Σήμερα η δίκη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Φωτογραφία αρχείου του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονυσίου- Φρέντι Μπελέρη EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σήμερα Σάββατο 13/5 στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δίκη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές το βράδυ της Πέμπτης 11/5 με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων.

Δύο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο υποψήφιος δήμαρχος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Η σύλληψη του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα να προβαίνει την Παρασκευή σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Πίσω από τη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου για τον Δήμο Χειμάρρας, η Αθήνα βλέπει παιχνίδι κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας, με την υπόθεση να εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.

Πηγές που έχουν άριστη γνώση της κατάστασης, ωστόσο, μεταφέρουν στο CNN Greece την εικόνα των λεπτών και συχνά δύσκολων ισορροπιών στα ζητήματα της ομογένειας. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές τάσεις που άλλοτε βρίσκουν εκπροσώπηση και άλλοτε όχι, στα επίσημα όργανα της ομογένειας.



Οι ίδιες πηγές μάλιστα, κάνουν λόγο για διαχρονικά λάθη από την πλευρά της Αθήνας, η οποία για πολλά χρόνια παρακολουθούσε τις εξελίξεις από απόσταση, σε ρόλο θεατή, χωρίς να διαθέτει σαφή και ξεκάθαρη στρατηγική για τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους ομογενείς.

«Πόλεμος» συμφερόντων

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χρονική στιγμή της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, δείχνει ότι στη γειτονική χώρα μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» συμφερόντων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, με την εμπλοκή του βαθέως αλβανικού κράτους.

Η είδηση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων στην Ελλάδα και την Αλβανία ενώ το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η προεκλογική του ομιλία, ομογενείς πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Χειμάρρας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αθήνας με το Υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αλβανική πλευρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα, πως ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Το χρονικό

Το βράδυ της Πέμπτης, μέλη της αλβανικής ασφάλειας συνέλαβαν τον Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εισαγγελία Αυλώνα ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεση της οπτικό υλικό που «ενοχοποιεί» τον ομογενή υποψήφιο, καθώς φαίνεται να δίνει χρήματα σε ανθρώπους που παρακολουθούνταν από τις αλβανικές αρχές.

Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τις πληρωμές εργατών και όχι για την «εξαγορά» ψηφοφόρων, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της αλβανικής πλευράς.

Ωστόσο, η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη θεωρείται πλέον από δύσκολη έως απίθανη καθώς ακόμη και αν ο συνδυασμός του κερδίζει την Κυριακή, οι αλβανικές αρχές μπορούν εκ των υστέρων να κρίνουν άκυρη την υποψηφιότητα του, δίνοντας ουσιαστικά τη νίκη στον Γιώργο Γκόρο υποψήφιο δήμαρχο του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

«Ρήγμα» στις διμερείς σχέσεις

Κύκλοι στην Αθήνα, μιλούν για ύπουλο χτύπημα -κάτω από τη μέση- μιας και όλη η υπόθεση μεθοδεύτηκε λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή «ναρκοθετεί» τις διμερείς σχέσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να εισέλθουν σε μια περίοδο «ψυχρότητας» και αναμφίβολα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί υπό διαφορετικό πρίσμα τα ανοιχτά μέτωπα με την Αλβανία.

Και τα μέτωπα αυτά δεν είναι λίγα ούτε αμελητέα. Το πιο σημαντικό ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Προαπαιτούμενο, αποτελεί η υπογραφή συνυποσχετικού ώστε οι δύο πλευρές να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια διαδικασία για την οποία τα Τίρανα ανακαλύπτουν διαρκώς εμπόδια, εκθέτοντας την καλή πίστη που δείχνει η Αθήνα.

Τα απόνερα της υπόθεσης πάντως, αναμένεται να επηρεάσουν και μία σειρά από άλλα θέματα, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης