ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ταμείο» του ντιμπέιτ - Οι κερδισμένοι, τα στάνταρ και οι εκπλήξεις

Το «ταμείο» του ντιμπέιτ -  Οι κερδισμένοι, τα στάνταρ και οι εκπλήξεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

To ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών φαίνεται ότι είναι τόσο προβλέψιμο, όσο το ξημέρωμα. Κατά κανόνα ο πολίτης γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακούσει και από ποιον, γνωρίζει τι θα αποφύγει ο κάθε αρχηγός και τι θα τονίσει, οι εκπλήξεις σχεδόν «απαγορεύονται» από τα όσα συμφωνούν τα κόμματα μεταξύ τους, πριν την διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Απ’ αυτόν τον κανόνα δεν ξέφυγε και το χθεσινό debate στο τέλος του οποίου διαπιστώθηκε από τα επιτελεία το παλιό κλασσικό «και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι».

Οι πολιτικοί αρχηγοί βγήκαν ικανοποιημένοι από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αφού κανείς δεν είχε κάποια εμφανώς «κακή στιγμή», όλοι μίλησαν για τις θέσεις τους, χωρίς να προσθέσουν κάτι νέο, έπαιξαν κυρίως «άμυνα» και οι ευθείες επιθέσεις κατά αντιπάλων ήταν ήπιες και μέσα στο πλαίσιο της αστικής ευγένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εμφανιστεί ως η εγγύηση για την σταθερότητα και ως η μόνη επιλογή για να βαδίσει η χώρα στο έδαφος της ανάπτυξης που διαμόρφωσε η κυβέρνησή του. Το μόνο που ενδεχομένως να μπορούσε κανείς να θεωρήσει είδηση είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, πρόταση με την οποία αποπειράθηκε να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα για το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε.

Όσο για την υπόθεση των υποκλοπών, που θεωρείται το μεγαλύτερο αγκάθι για το κυβερνητικό στρατόπεδο είπε με σαφήνεια ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, ήταν ο μόνος που στην έναρξη του απαντήσεων του σε συγκεκριμένες θεματικές, ξέφευγε από το θέμα για να τοποθετηθεί σε όλα είχε ακούσει από τους άλλους αρχηγούς, χωρίς όμως να αποφεύγει να απαντήσει και στην ερώτηση που του τέθηκε. Επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, κάνοντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Εκείνο που έκανε σαφές ήταν ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά παράλληλα τόνισε ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή, ανεβάζοντας τους τόνους κυρίως στο θέμα των παρακολουθήσεων υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Όσο για την πρόταση του για κυβερνητικό σχήμα χωρίς Μητσοτάκη- Τσίπρα στην πρωθυπουργία διευκρίνισε ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε σαφές και πάλι ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και οι περισσότερες τοποθετήσεις του είχαν ως στόχο το συντηρητικό κοινό, που πιστεύει στις «παραδοσιακές αξίες». Ήταν ο μόνος εκ των αρχηγών που «οπτικοποίησε» τις θέσεις, με αυτήν που συζητήθηκε και σχολιάστηκε περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα να είναι η «Γκέισα- Παναγιά», μια φωτογραφία από βιβλίο του Δημοτικού.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε για θέμα που συζητήθηκε περισσότερο της τελευταίες μέρες και αποτέλεσε και κεντρικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών». Πρόσθες μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.

Η διεξαγωγή του ντιμπέιτ δεν αλλάζει σε τίποτα την στρατηγική των κομμάτων, αφού δεν υπάρχει «νέο δεδομένο» για να διαχειριστούν. Αυτό που έμεινε είναι η υπόσχεση ότι θα έχουμε και άλλο ντιμπέιτ, ενδεχομένως όχι στην παρούσα προεκλογική περίοδο, αλλά στην πιο… καλοκαιρινή εκδοχή, λίγο πριν από τις δεύτερες κάλπες, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.