Αντίστροφη μέτρηση για το ντιμπέιτ: Το «σπριντ» των αρχηγών, τα θέματα SOS και το «ζητούμενο»
Το δικό τους πολιτικό «σπριντ» των τελευταίων μέτρων πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου καλούνται να κάνουν απόψε στις 21:00 οι αρχηγοί των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών. Και ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρητικά έχουν ήδη διαμορφώσει μια πρώτη άποψη ακούγοντας τις εξαγγελίες, ο πρωταρχικός στόχος των συμμετεχόντων στην τηλεμαχία, είναι η αποφυγή του «λάθους».
Οι «παράλληλοι μονόλογοι», όπως αποκαλούν πολλοί το ντιμπέιτ, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να βγάλουν οι τηλεθεατές τα δικά τους συμπεράσματα από τις συμπεριφορές των αρχηγών σε αυτό σε αυτό το διαδραστικό τετ-α-τετ. Άλλωστε οι τηλεμαχίες είναι τα πολιτικά «ντέρμπι» της τελευταίες στιγμής στον δρόμο προς τις εκλογές και μάλιστα με το χρονόμετρο να πιέζει τους ομιλητές.
Οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν όσα είχαν να πουν στις ομιλίες τους τις τελευταίες 20 μέρες, παρουσίασαν τις θέσεις τους και τα προγράμματά τους πολλές φορές ο καθένας, αλλά σε διαφορετικό ακροατήριο κάθε φορά και έτσι, αυτό που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν δεν είναι κάτι άλλο από το να... αναδείξουν τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου τους.
Έτσι, 11 ημέρες πριν από τις εκλογές της απλής αναλογικής Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης θα κληθούν στο «αυστηρό» και «στενό» πλαίσιο που αποφασίστηκε να απευθυνθούν στους πολίτες, να περάσουν τα τελευταία τους μηνύματά.
Τη δική της σημασία θα έχει και το πώς θα αντιδράσει ο κάθε πολιτικός σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο debate για τον πρωθυπουργό, το τρίτο για τον Αλέξη Τσίπρα, το πρώτο για τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα έχει την παρθενική του αντιπαράθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς οι πολίτες δεν τον έχουν δει στο βήμα της Βουλής, το δεύτερο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το πρώτο για τους κ.κ. Βελόπουλο και Βαρουφάκη.
Οι κανόνες και τα θέματα SOS
Να σημειωθεί ότι οι έξι δημοσιογράφοι που επελέγησαν για να απευθύνουν τα ερωτήματά τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης, καθώς το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.
Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί έχουν κάνει «φροντιστήριο» για να ανταπεξέλθουν σε κάθε πιθανή, απίθανη ή και πονηρή ερώτηση και να αποκρούσουν σύντομα και μεστά πολιτικά τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Έξι + μια θεματικές ενότητες έχουν αποφασιστεί με τη διάρκεια του debate να διαρκεί τρεις ώρες:
1η: Οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η: Κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
4η: Υγεία - Παιδεία - κοινωνικό κράτος
5η: Περιβάλλον - ενέργεια
6η: Νέα γενιά
7η: Ελεύθερη τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών
Από τη λίστα των θεμάτων πέρα από την οικονομία και την παιδεία, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η εξωτερική πολιτική. Άλλωστε τα ελληνοτουρκικά είναι ψηλά στην ατζέντα και οι απαντήσεις των αρχηγών, μπορεί να δώσουν οι αφαιρέσουν «πόντους» από τον εκάστοτε ομιλητή.
Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.
Τι αναμένεται να προτάξει ο κάθε αρχηγός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει πει επανειλημμένως αναφέρει, θα επιχειρήσει να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, καλώντας τον να απαντήσει πως αυτή θα επιτευχθεί. Θα επισημάνει την κρισιμότητα της ψήφου και θα επαναλάβει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Κρίσιμο στοιχείο βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, όπως ο ίδιος έχει πει είναι το ποσοστό που θα καταγράψει η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός θα προτάξει το δίλημμα της κάλπης, εάν η χώρα με την ψήφο των πολιτών πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω. «Θέλουμε να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια Δημοκρατία.
Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την "προοδευτική διακυβέρνηση", αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη "Δήμητρα"», δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο κόμμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, αυξάνοντας την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στελέχη του πάντως, μιλούν για συνεργασία ακόμη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
«Αν βγει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού, με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες», είχε πει πρόσφατα σε περιοδεία του στην Άρτα. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού μετώπου και η εμπέδωση της δυνατότητας προοδευτικής συνεργασίας στη βάση του προγράμματος των 11 σημείων που παρουσίασε η Κουμουνδούρου, καλώντας - τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι το κυβερνητικό αυτό σχέδιο.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρωτάρη Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα επιμείνει σύμφωνα με συνεργάτες του στο «ούτε Μητσοτάκης - ούτε Τσίπρας» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Θα κληθεί να απαντήσει για τον «άγνωστο Χ» αλλά και στο επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε πολλές φορές έως σήμερα πως το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα συμπιέσει το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γι αυτό και ζητά ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί στη βάση προγραμματικής σύγκλισης.
Στην τρίωρη τηλεοπτική αναμέτρηση θα υπάρξουν απαντήσεις για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης, η τραγωδία των Τεμπών και τα αίτια της, η ακρίβεια, τα θέματα ασφάλειας, οι παρακολουθήσεις και το κράτους δικαίου.