ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: με ποιες θέσεις προσέρχονται τα κόμματα στη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα

REUTERS/Michalis Karagiannis

Με τρία πεδία διαφωνίας ή και αναζήτησης συμβιβασμού για τον εκλογικό νόμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις επαφές που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς εντός της εβδομάδας που έρχεται. Όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής οι θέσεις των κομμάτων, τα σημεία διαφωνίας είναι τα εξής:

  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Μείωση ή διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή
  • Διατήρηση ενισχυμένης αναλογικής (μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα) αλλά όχι με 50 έδρες και από συγκεκριμένο ποσοστό και πάνω

Ο Αλέξης Τςίπρας εμφανίζεται να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατόν συναίνεση, κάτι που ορισμένοι ερμηνεύουν ως απόπειρα να συγκεντρώσει στη Βουλή πάνω από 200 ψήφους για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος απο τις αμέσως επόμενες εκλογές.

"Η ερμηνεία είναι λάθος, καθώς αξιωματικά για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτείται διαβούλευση και αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ των κομμάτων", εξηγεί παλαιός κοινοβουλευτικός στο CNN Greece. Εξάλλου, συμπληρώνει, είναι στη φιλοσοφία της Αριστεράς η λογική της αναζήτησης συναίνεσης "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απηχεί και τις πραγματικές της προθέσεις".

Από τις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Τσίπρας εκτιμάται οτι επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα πως μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου εκτός από τη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η βασική αρχή είναι ότι δεν θα υπάρχει εκλογική περιφέρεια με περισσότερες από 10 έδρες.

Έτσι , η Α' Αθηνών, η Β' ΑΘηνών, η Περιφέρεια Αττικής και η Α' Θεσσαλονίκης θα σπάσουν σε μικρότερες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει κάνει ο κ. Π. Κουρουμπλής, η Β' Αθηνών θα σπάσει σε πέντε τμήματα.

Επί της αρχής, με τη θέση της κατάτμησης συμφωνεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και τα υπόλοιπα κόμματα -με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσε δημοσίως ο κ Β. Λεβέντης.

Για το πλαφόν εισόδου εκτιμάται οτι συμφωνούν όλα τα κόμματα, αν και το ΚΚΕ μπορεί να ζητήσει μείωση ή και κατάργηση.

Για το μπόνους στο πρώτο κόμμα υπάρχουν διαφωνίες και αποκλίνουσες θέσεις μεταξύ όλων των κομμάτων, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πασοκογενείς, όπως ο κ Κουρουμπλής, επιθυμούν να παραμείνει το μπόνους αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει πάνω του 40%.

Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του μπόνους χωρίς να διευκρινίζει τυχόν παραλλαγές ή μειώσεις που θα δεχόταν.

Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να διατηρηθεί κάποιο είδος μπόνους -καθώς όπως λένε αν δεχόταν την πλήρη κατάργηση θα έδινε το σήμα πως έχει αποδεχθεί ότι δεν θα επιστρέψει στην εξουσία- ενώ το Ποτάμι εχει διατυπώσει τη θέση πως το πρώτο κόμμα θα παίρνει μια έδρα μπόνους για κάθε 2%. Δηλαδή, με 30% ποσοστό το πρωτο κόμμα θα πάρει μπόνους 15 έδρες ή με 40% το μπόνους θα είναι 20 έδρες ενώ με το ισχύον σύστημα το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται ανεξαρτήτως ποσοστού με 50 έδρες.

Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε πως μόνον με απλή αναλογική και χωρίς μπόνους μπορεί να προσεγγίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και εάν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, η ΝΔ θα είναι απομονωμένη πολιτικά και σε βάθος χρόνου, καθώς, όπως εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να προσεγγίσουν πολιτικά και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και για τον εκλογικό νόμο και για τις κυβερνητικές συμμαχίες.

Πάντως, όπως λένε κατ' ιδίαν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως τελικά να συμφέρει να μην περάσει ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρεωθούν την απόρριψη της απλής αναλογικής και θα δώσουν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκλογές με το ισχύον σύστημα όποτε τον συμφέρει, έχοντας και το μπόνους των 50 εδρών.

Και οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, οπότε, και δεύτερο κόμμα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εχει ρυθμιστικό και βαρύνοντα ρόλο ακόμη και στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο των προτάσεων ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης