ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ανάγκη δίκαιου επιμερισμού των προσφύγων συμφώνησαν Τσίπρας - Μπαν Κι μουν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στις κοινές του δηλώσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός φιλοξενίας στην Ευρώπη με επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Συζητήσαμε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που αποτελούν ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και αντιμετωπίζεται με συνεκτική πολιτική βασιζόμενη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και συνολικά η χώρας μας, οι εθελοντές κατάφεραν, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε:

«Προτεραιότητα είναι ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος».

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού. Η Ελλάδα έχει παλέψει και θα συνεχίζει να παλεύει ενάντια σε αυτές τις λογικές» σημείωσε.

«Με τη σημαντική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και με τη συμφωνία με την Τουρκία, οι ροές στα νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί. Το κυριότερο είναι ότι σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί οι θλιβερές ειδήσεις των θανάτων στα νερά του Αιγαίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού"

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό και την κυβέρνηση «για την ανθρωπιά στο μεταναστευτικό» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι άξια μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

«Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε και ζήτησε τη «μεγαλύτερη κατανομή της ευθύνης σε περισσότερα κράτη της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπαν Κι μουν τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης