ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκακιέρα για δύο οι κάλπες με ένα εύκολο και ένα δύσκολο σενάριο

Σκακιέρα για δύο οι κάλπες με ένα εύκολο και ένα δύσκολο σενάριο
INTIME

Ο δρόμος προς τις εκλογές της 21ης Μάιου είναι γεμάτος εκπλήξεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα κομματικά επιτελεία, ιδίως όταν αυτές οι εκπλήξεις διατηρούν μέσα τους το στοιχείο της πολιτικής ανατροπής.

Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μάχονται ώστε να είναι, η πρώτη κάλπη μια καλή αφετηρία για τη δεύτερη, που θα βγάλει και τον τελικό νικητή. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ο δρόμος της αναμέτρησης είναι στρωμένος με «αγκάθια».

Στη Νέα Δημοκρατία οι επιτελείς του πρωθυπουργού που σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις αλλά και τα νέα διλλήματα που θα τεθούν, πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα, που η απάντησή του κρύβει ωστόσο και διαφορετικό αφήγημα.

Το ερώτημα είναι αν στις πρώτες εκλογές, η Ν.Δ λάβει ένα ποσοστό πάνω από 34% και το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, ένα 12% κάτι που αφήνει ανοιχτό το σενάριο τα δύο αυτά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, ποιος θα πάρει την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Θα επιμένει και τότε στο ότι δεν συνεργάζεται με το κόμμα που είναι πρώτο αφού μπορεί να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση, επειδή επικεφαλής του κόμματος είναι ο σημερινός πρωθυπουργός; Ποιο από τα δύο κόμματα θα «χρεωθεί» τον μουτζούρη και θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, κάτι που σημαίνει παρατεταμένη αστάθεια και οικονομικούς κινδύνους, εν μέσω καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός αλλάζοντας την αρχική του στρατηγική, σύμφωνα με την οποία θα παρέδιδε αμέσως την εντολή στον επόμενο πολιτικό αρχηγό και δεν θα αξιοποιούσε τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα, τώρα ακολουθεί μια νέα τακτική. Τονίζει πως σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες και πως θα πάρει την εντολή από την Πρόεδρο Δημοκρατίας, για να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Θα συναντηθεί δηλαδή και με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Ανδρουλάκη (για πρώτη φορά) για να διερευνήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα συγκυβερνούσε ποτέ με τον Αλέξη Τσίπρα, το βάρος θα πέσει αναπόφευκτα στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος στην πρώτη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να διαχειριστεί ένα πολύ σημαντικό θέμα που σηκώνει στην πλάτη του αμέσως μετά μόλις κλείσουν οι πρώτες κάλπες το πρωί της Δευτέρας 22 Μαϊου. Το τι θα κάνει, είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλεφθεί γιατί πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές και να εκφραστούν οι πολίτες. Θα πρέπει ωστόσο να σκεφτεί πώς θα το διαχειριστεί και αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ΝΔ –ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Το καλύτερο και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Ανδρουλάκη θα ήταν το σενάριο να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας τα κόμματά τους επειδή δε βγαίνουν οι αριθμοί. Σε αυτή την περίπτωση ουδείς θα αναλάμβανε τον «μουτζούρη» και η χώρα με απόλυτα κατοχυρωμένη αιτιολογία θα οδηγούνταν σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όπου όλα θα ξεκινούσαν από το μηδέν. Διάλυση βουλής και προκήρυξη εκλογών. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι οι δεύτερες εκλογές της 2ας Ιουλίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και χωρίς σταυρό στους υποψήφιους, οι οποίοι θα «διοριστούν» από τον αρχηγό του κόμματος και θα είναι με την λεγόμενη λίστα, αντί του σταυρού προτίμησης.