Στο μικροσκόπιο δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη
Ανανεώθηκε:
Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι που στήριζαν το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη μετά το «μπλόκο» του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου.
Τα κομματικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση που θα κρατήσουν οι εν λόγω ψηφοφόροι στην κάλπη.
Εάν θα ψηφίσουν τιμωρητικά προς τη Νέα Δημοκρατία μετά τον αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» ή εάν θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, είναι μια απάντηση που αναμένεται να δοθεί τις προσεχείς ημέρες.
Οι δημοσκόποι προφανώς έχουν λάβει νέα εντολή να ερευνήσουν για λογαριασμό των κομμάτων τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Με τις ερωτήσεις τους προς τους πολίτες, θα επιχειρήσουν να απαντήσουν εάν το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου θα καρπωθεί ψήφους από τη «δεξαμενή» Κασιδιάρη και των άλλων κομμάτων που «κόπηκαν» από τις εκλογές ή εάν θα βγει χαμένο από την πίεση που θα του ασκηθεί από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως κάποιοι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη που δηλώνουν οργισμένοι με τα συστημικά κόμματα, μπορεί να κατευθυνθούν σε μικρά δεξιά κόμματα, ενώ ένα μικρό ποσοστό τους δεν αποκλείεται να στραφεί σε αριστερά κόμματα όπως το ΜέΡΑ25 ή ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη αντίδρασης στην κυβερνητική τροπολογία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, ανέφερε στον alpha πως «το τι τελικά θα επιλέξουν οι πολίτες που ψήφιζαν το κόμμα Κασιδιάρη έως πριν λίγες ημέρες, θα αποτυπωθεί στο νέο κύκλο δημοσκοπήσεων που μόλις ξεκινά». Εκτίμησε ακόμη, πως «ένα μέρος τους, θα μπορούσε να κατευθυνθεί στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα και προς τα δεξιά της ΝΔ, αλλά και σε κόμματα αριστερά όπως το «ΜέΡΑ25».
Όσοι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, θα κινηθούν πιθανότατα ανάμεσα στην αποχή, το άκυρο ή κάποιο δεξιόστροφο κόμμα που βρίσκεται εκτός Βουλής, υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Και στις τρεις περιπτώσεις ευνοείται το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών.
«Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι ένα μέρος τους θα κινηθεί προς την αποχή, το λευκό ή το άκυρο, κάτι που εάν συμβεί ενισχύει αναλογικά περισσότερο το πρώτο σε δύναμη κόμμα. Ένα άλλο μέρος τους θα μπορούσε να κινηθεί προς ένα συγκεκριμένο κόμμα στο οποίο θα κατευθυνθούν με κάποια κεντρική οδηγία ή γραμμή», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Οι άγνωστες αποφάσεις
Λίγες ώρες πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω ψηφοφόρων σε ποσοστό 60% δεν ήξεραν που θα πάνε. Να σημειωθεί πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανιζόταν αρκετά πάνω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
«Είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε προς τα πού θα πάνε σε περίπτωση που δεν κατέβαινε στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη. Εκεί φαινόταν, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%. Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα, και υπήρχε μετά και μια διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά προς τη ΝΔ ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, γιατί μάλλον θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που τους "τιμωρεί". Οι περισσότεροι θα πήγαιναν στον κ. Βελόπουλο, και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα» τόνισε ο κ. Μαύρος.
«Το πρώτο που διαισθάνομαι είναι ότι οι ερωτώμενοι (σ.σ.: οι ψηφοφόροι των "Ελλήνων") θα είναι σε αμηχανία, γιατί δεν ξέρω πόσοι θα ενημερωθούν με το… καλημέρα ότι το κόμμα "Έλληνες" δεν είναι διαθέσιμο πια. Ενέχει τον κίνδυνο να πάρουμε απαντήσεις "εγώ θα ψηφίσω… Έλληνες", κι αυτό το φοβάμαι» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.
Αλληλοκατηγορίες Μητσοτάκη - Τσίπρα μετά τον αποκλεισμό Κασιδιάρη
Μοιραία, ο αποκλεισμός Κασιδιάρη έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες τη Νίκαια, όχι τυχαία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας ενώ διέθετε και ακροδεξιούς πυρήνες.
Απολύτως ικανοποιημένος από την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή «ψαρεύει» ψηφοφόρους. Αντίστοιχες κατηγορίες εξαπέλυσε και κατά του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΜέΡΑ25 απέστειλαν υπόμνημα στη Δικαιοσύνη για μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
«Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη δυο θλιβερές εξαιρέσεις οι οποίες σήμερα πρέπει να λογοδοτήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα: «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρωτοστάτησε και κέρδισε τη μάχη. Ήταν μάχη για τη δημοκρατία που κερδίσαμε σήμερα».
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κριτική που δέχθηκε τόσο από τη Ν.Δ όσο και από τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην κατάθεση κοινού υπομνήματος με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέβασε στο Face book την εξής ανάρτηση:
«Η εγκληματική δραστηριότητα Κασιδιάρη είναι αυταπόδεικτη καθώς έχει αναγνωριστεί και με δικαστική απόφαση. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μπορούσε να ξεπλύνει τη θεσμική ακροδεξιά, αναλαμβάνοντας κοινές θεσμικές πρωτοβουλίες μ' αυτούς που παρακολουθούσαν πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους».