ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σκωτσέζικο ντους» στην κυβέρνηση με Κασιδιάρη και ο γρίφος του «ΕΑΝ» στις δεύτερες εκλογές

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη προκαλεί «σκωτσέζικο ντους» στην κυβέρνηση και το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει πλέον το «ΕΑΝ» του πρώην αντιεισαγγελέα, Αναστάσιου Κανελλόπουλου που θα λάβει κανονικά μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Θα είναι το μεγάλο «ΕΑΝ» των εκλογών για το… εάν θα αποτελέσει τον «δούρειο Ίππο» του κόμματος Κασιδιάρη ή θα είναι ένα πολιτικό γενόσημο (εάν εισέλθει) στην Βουλή, ή ακόμη και κόμμα «μαξιλάρι» αν χρειαστεί σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό στις εκλογές.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στη χθεσινοβραδυνή απόφαση του Αρείου Πάγου το παρασκήνιο ήταν πλούσιο με πολλές παραμέτρους, πολιτικές και όχι μόνο. Είχε προηγηθεί η κατάθεση του υπομνήματος από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία υποστήριξε τη θέση της με επιχειρήματα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, και όχι για εκείνους που πιθανόν να κρύβονται πίσω από αυτήν έστω και με κεκαλυμμένο τρόπο, με αναφορές που εμπεριέχονται σε 300 σελίδες, υποστηρίζοντας με στοιχεία πως ο κ. Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος, κάτι που αντίκειται στη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ανάλογο υπόμνημα είχε αποστείλει και το ΠΑΣΟΚ, που σημείωνε το ενδεχόμενο να παίζει σε «διπλό ταμπλό» ο κ. Κασιδιάρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να εμπλέκεται και στο κόμμα του πρώην αρεοπαγίτη.

Ξανά από την αρχή στις δεύτερες εκλογές

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις της διάσκεψης του Α1 τμήματος αφορούν μόνο στις πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου και όχι εκείνες της 2ας Ιουλίου που αν προκύψει νέα εκλογική διαδικασία, τότε θα έχουμε νέο γύρο δικαστικών διαδικασιών, από την αρχή, ακόμη και για τα κόμματα που είχαν εγκριθεί στην πρώτη φάση.

Η υπόθεση Κασιδιάρη πρωταγωνιστεί ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ψαρεύει» σε θολά νερά.

«Τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Βεβαίως θέλουν να πάρουν τις ψήφους Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα; Γιατί το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι ''αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα''. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Open.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση». Επίσης διερωτήθηκε «γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε;».

Ο κίνδυνος του «ενιαίου μετώπου»

Ο κίνδυνος ωστόσο φαίνεται πως παραμένει ακόμη ορατός έτσι ώστε να προκύψει ενιαίο μέτωπο των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων. Με δεδομένο άλλωστε την προσπάθεια να μετέχουν στις δεύτερες εκλογές ( αν προκύψουν) η πίεση γίνεται μεγαλύτερη. Ήδη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που τέθηκε εκτός εκλογικής διαδικασίας φαίνεται να δίνει ραντεβού για τις 2 Ιουλίου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Σημειωτέων ότι ο κ. Βελόπουλος καλεί σε συμπόρευση όλους εκείνους που έχουν μείνει εκτός εκλογικού νυμφώνα, με τον κ. Μπογδάνο κα αναρτά στο διαδίκτυο δηλώσεις για την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων που κόπηκαν προκειμένου να κατέβουν ως συνασπισμός δυνάμεων στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση Βελόπουλου ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο Κασιδιάρης «βρυχάται» από τη φυλακή

Μέσα από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης «βρυχάται» και επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, υποστηρίζει ότι το μπλόκο στο κόμμα του είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό. Ο ίδιος έγραψε στο διαδίκτυο: «Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα διψήφια ποσοστά και κάθε παράνομη ενέργεια εις βάρος του κόμματος στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια σε μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου - ο οποίος αρχικά ταυτίστηκε με το κόμμα Κασιδιάρη - κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, επιχειρώντας να δείξει ότι το κόμμα «ΕΑΝ» δεν συνδέεται με το κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου πρώην μέλους της Χ.Α.: «... Όταν αποφάσισα να συνεργαστώ με το Κόμμα αυτό, έλαβα υπόψη μου το τεκμήριο αθωότητας του ιδρυτή του. Επιπλέον, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την λυσσαλέα προπαγάνδα ότι, οι αποτελούντες αυτό το Κόμμα, ως και οι χιλιάδες που το ακολουθούν, είναι Εχθροί του 'Έθνους. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουν την αξίωση να τους σεβόμεθα».

Είναι πολλά τα… ΕΑΝ

Αυτή η δήλωση του κ. Κανελλόπουλου κρύβει μέσα της πολλά «ΕΑΝ» τα οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες να απαντηθούν λύνοντας γρίφους του παρασκηνίου. Τώρα μένει στον επικεφαλής του ΕΑΝ να τρέξει για να βρει υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα ώστε να καταρτίσει τα ψηφοδέλτιά του.

Το ανώτατο Δικαστήριο είχε προκαλέσει «μπλόκο» για κάθοδο στις εκλογές στα εξής κόμματα: «Πατριωτική Ένωση» των Μπογδάνου - Εμφιετζόγλου, στο «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη να μην αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές: «Δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του. Πρέπει να στους συντρίψουμε στις κάλπες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης