ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από μέρα σε μέρα τα F-35 - Τι θα περιλαμβάνει η αμερικανική απάντηση

Από μέρα σε μέρα τα F-35 - Τι θα περιλαμβάνει η αμερικανική απάντηση
Lockheed Martin

Θέμα λίγων ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η άφιξη της αμερικανικής Επιστολής Αποδοχής (LoA) για τα ελληνικά F-35 που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο οι σχετικές συμβάσεις να υπογραφούν στις αρχές του επόμενου έτους. 

Τα επόμενα βήματα

Πλέον απομένει μόνο η υπογραφή του Γερουσιαστή Τζιμ Ρις, του Ρεπουμπλικανού ηγέτη της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ υπέγραψε το σχετικό αίτημα της Αθήνας στις αρχές Φεβρουαρίου και ακολούθησαν οι αντίστοιχοι αξιωματούχοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με την υπογραφή του Ρις, το αίτημα θα λάβει την έγκριση του Κογκρέσου και στη συνέχεια θα σταλεί πίσω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατόπιν στη ΓΔΑΕΕ ενώ θα αναρτηθεί και στην Υπηρεσία Άμυνας Ασφάλειας και Συνεργασίας (DSCA) των ΗΠΑ.

Η Επιστολή Αποδοχής αναμένεται να περιλαμβάνει το κόστος για 40-44 αεροσκάφη F-35, καθώς το ελληνικό αίτημα αφορούσε σε μία Μοίρα 20-24 μαχητικά με δικαίωμα προαίρεσης για μια ακόμη. / Lockheed Martin

Αν και το πράσινο «φως» του Κογκρέσου θεωρείται δεδομένο, η επίσημη απάντηση της Ουάσιγκτον δεν αναμένεται πριν τις τουρκικές εκλογές καθώς, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, θα έδινε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία σημαντική αφορμή για να επαναφέρει τα αντιαμερικανικά συνθήματα ενόψει της δύσκολης εκλογικής μάχης που έχει μπροστά του.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, μετά την ανακοίνωση για την έγκριση πώλησης F-35 στην Ελλάδα να έρθει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβάθμισης και πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία και μάλιστα με την αιτιολογία της διατήρησης των εξοπλιστικών ισορροπιών.

Διαμόρφωση και τιμές

Η Επιστολή Αποδοχής αναμένεται να περιλαμβάνει το κόστος για 40-44 αεροσκάφη F-35, καθώς το ελληνικό αίτημα αφορούσε σε μία Μοίρα 20-24 μαχητικά με δικαίωμα προαίρεσης για μια ακόμη. Η αμερικανική απάντηση θα περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον σχετικό οπλισμό που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά αλλά και το κόστος του προγράμματος υποστήριξης των αεροσκαφών και της εκπαίδευσης των ιπταμένων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η έκδοση που προσφέρουν οι Αμερικανοί είναι η Technology Refresh 3 με λογισμικό Block 4, και αποτελεί την πιο εξελιγμένη εκδοχή του πανίσχυρου μαχητικού στον κόσμο. Ενσωματώνει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις, μεταξύ των οποίων, νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85, καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκαίνουργιο υπολογιστή μάχης.

Αν και το συνολικό ποσό της προσφοράς στην LoA αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες παροχές και τον μέγιστο αριθμό προσφερόμενων μαχητικών. / Lockheed Martin

Χωρίς SSI η προμήθεια των F-35

Αν και το συνολικό ποσό της προσφοράς στην LoA αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες παροχές και τον μέγιστο αριθμό προσφερόμενων μαχητικών, το τελικό τίμημα στο οποίο θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για τα 20-24 F-35 της πρώτης Μοίρας, θα κυμανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένο θεωρείται πλέον, ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με τα προγράμματα SSI κόστους 700 εκατομμυρίων, όπως άλλωστε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξαφνικά είδαμε μια πρόταση έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Υπάρχουν, λέει – η μετεξέλιξη των αντισταθμιστικών προγραμμάτων – άλλα 600 με 700 εκατομμύρια. Όχι ευχαριστώ. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το πακέτο καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο, ό,τι υποδομές είναι θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN.