Μιχαηλίδου στο CNN Greece: Δέχθηκα πόλεμο για τις δομές - Τα παιδιά είναι πλέον ασφαλή
Ανανεώθηκε:
Τις δομές προστασίας ανηλίκων και η θωράκισή του από ενέργειες όχι συμβατές από ανθρώπους που υπηρετούν σε αυτές, αναδεικνύει η υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά δεν κρύβει τις πιέσεις που δέχθηκε όταν πήγε να βάλει τάξη στις δομές και κανόνες στις μονάδες προστασίας ανηλίκων και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν η ίδια δεν έκανε πίσω.
«Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις δεν ήρθαν για να παραμείνουν κενό γράμμα αλλά για να θωρακίσουν την Πολιτεία με τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση και με γρήγορα αντανακλαστικά προστασία των ευάλωτων παιδιών», τονίζει η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και παράλληλα σημειώνει την αυστηροποίηση των κανόνων σε ότι αφορά τον έλεγχο των δομών, την οικονομική διαφάνεια αλλά και τη διαχείρισή τους.
Η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ακόμη ότι «τα παιδιά είναι πλέον προστατευμένα και ασφαλή για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να βρούμε για όλα την κατάλληλη οικογένεια» και γνωστοποιεί πως το 2020 καταγράφτηκαν 2280 παιδιά που διαβιούσαν σε ιδρύματα και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 589 υιοθεσίες και 529 αναδοχές - συνολικά 1.118 έχουν βγει από τα ιδρύματα.
Τον περασμένο Μάιο παρουσιάσατε το Σχέδιο για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Τι άλλαξε; Πώς προστατεύονται τα παιδιά; Ένας από τους κύριους στόχους που είχατε θέσει είναι η αποϊδρυματοποίηση. Τι έχει επιτευχθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια;
Δέχθηκα πόλεμο όταν έλεγα ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς κανόνες. Συνέχισα όμως με αφοβία και πείσμα. Χρειάστηκε να περάσουν δύο αιώνες για να μπορέσουμε ως Πολιτεία να θεσμοθετήσουμε ένα πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των μονάδων παιδικής προστασίας. Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις δεν ήρθαν για να παραμείνουν κενό γράμμα αλλά για να θωρακίσουν την Πολιτεία με τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση και με γρήγορα αντανακλαστικά προστασία των ευάλωτων παιδιών. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων, ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο.
Θέσαμε ως απαραίτητη -και αυτονόητη- προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά. Αναμορφώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να κάνει ουσιαστικό κι όχι τύποις έλεγχο. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους.
Ορίσαμε ότι ο κοινωνικός σύμβουλος κάθε Μονάδας Παιδικής Προστασίας υποχρεούται να πραγματοποιεί αυτοψίες ενώ του δόθηκε το δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία του φορέα αλλά και σε ατομικούς φακέλους. Πλέον, το κράτος έχει όχι μόνο την αρμοδιότητα αδειοδότησης αυτών των δομών, αλλά επιπλέον σαφώς ορισμένη αρμοδιότητα εποπτείας, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Προχωράμε όμως και ενισχύοντας τους κανόνες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο που αφορά στον έλεγχο των δομών, την οικονομική διαφάνεια αλλά και τη διαχείρισή τους.
Τα παιδιά είναι πλέον προστατευμένα και ασφαλή για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να βρούμε για όλα την κατάλληλη οικογένεια. Γιατί ο κυριότερος στόχος μας ήταν και παραμένει η αποϊδρυματοποίηση. Το 2020 καταγράψαμε για πρώτη φορά το σύνολο των παιδιών που διαβιούσαν σε δομές και τότε αριθμούσαν 2.280 παιδιά.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν υλοποιηθεί 589 υιοθεσίες και 529 αναδοχές - συνολικά 1.118 έχουν βγει από τα ιδρύματα. Είπαμε ότι θα βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και το κάνουμε πράξη.
Για πρώτη φορά στη χώρα ξεκίνησε θεσμός του «Προσωπικού Βοηθού». Πείτε μας πώς λειτουργεί, πού αποσκοπεί κι αν υπάρχει πρόβλεψη για την καθολική εφαρμογή του.
Ο προσωπικός Βοηθός είναι μία από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Μια καινοτόμα υπηρεσία που εδώ και ένα μήνα κάνε λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ανάπηρων συμπολιτών μας. Η υλοποίηση του Προσωπικού Βοηθού είναι ένα παράδειγμα του πώς αντιλαμβανόμαστε στην πράξη τη δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους.
Δεν έρχεται το κράτος πατερναλιστικά να τον ορίσει. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Η α' φάση τους προγράμματος αφορά σε 1000 ωφελούμενους στην Αττική. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί, έχουν ελεγχθεί και σταδιακά αξιολογούνται. Ήδη έχουν αξιολογηθεί 177 άτομα και μπορούν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό.
Μάλιστα, περίπου 60 συμπολίτες μας έχουν ήδη αποκτήσει τον Προσωπικό Βοηθό τους και κάποιοι από αυτούς έχουν δύο βοηθούς. Οι αξιολογήσεις της α' φάσης συνεχίζονται από τις 2 Μαΐου και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Στις 10 Μαΐου ανοίγουν οι αιτήσεις της β' φάσης.
Αφορούν σε επιπλέον 1.000 ωφελούμενους ανάπηρους από όλην την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημιουργούμε και επιπλέον θέσεις, πέραν των 2000, και αφορούν στο σύνολο των αιτήσεων. Για αυτές τις θέσεις μπορούν απο 10 Μαΐου να υποβάλλουν αίτηση και οι κάτοικοι της Αττικής που δεν πρόλαβαν στην α' φάση.
Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου σας βρίσκουν να δίνετε τη «μάχη» ως υποψήφια της Α’ Πειραιώς και Νήσων.
Ο Πειραιάς ήταν πάντα στη ζωή μου. Είμαι τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου και τώρα εγώ. Στον Πειραιά γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου και για αυτόν θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου. Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας του, εξωστρεφή και με προοπτικές για όλες και όλους.
Για να γίνει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας. Με στοχευμένες δράσεις να καταφέρουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να αξιοποιήσει τον κομβικό του ρόλο στις διεθνείς εμπορικές ροές.
Επενδύουμε σε κοινωνικές δομές δίνοντας έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση, δίνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις και με στοχευμένες δράσεις λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν.
Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας θα συνεχίζω να δουλεύω σκληρά ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.