ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζήτησαν Τσίπρας - αντιπρόεδρος ΕΚΤ στους Δελφούς

Τι συζήτησαν Τσίπρας - αντιπρόεδρος ΕΚΤ στους Δελφούς
Από τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον Λουίς Ντε Γκίντος, παρουσία και του συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη (αριστερά) Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για τις προοπτικές της ελληνικής κι ευρωπαϊκής οικονομίας, την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Φόρουμ στην Μαρία Νικόλτσιου, πως αυτή τη φορά δεν απευθύνεται μόνο στους αδύναμους, αλλά και στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να κρατήσουν την περιουσία τους.

Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως άνοιξε ένα θέμα που δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά τις δικές του εμμονές: «Αυτές οι θέσεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συζήτησης. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα δεν είναι το νόμισμα, αλλά ότι το νόμισμα που έχουμε στην τσέπη μας δε μας φτάνει. Για πόσο πια μπορούμε να επισείουμε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ; Έγινε το 2012, έγινε το 2015. Το 2023 είναι οξύμωρο, αλλά δεν είναι κάτι πρωτότυπο για τον κ. Μητσοτάκη. Το 2018, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ίδια ψέματα λέει και τώρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, να πετύχει οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Οπότε, το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί είναι η επενδυτική βαθμίδα. Την υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019, την υποσχόταν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και μεγαλύτερο κατά δέκα φορές το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως με μία χρηστή διοίκηση στα δημόσια οικονομικά, αλλά και με αλλαγή του μείγματος κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε και την επενδυτική βαθμίδα, ταυτόχρονα όμως και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.

Κατά τον κ. Τσίπρα, εξάλλου, η Ελλάδα δυστυχώς απομακρύνθηκε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα αυτά τα τέσσερα χρόνια του κ. Μητσοτάκη: «Όταν έχουμε δέκα δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημετέρους, όταν σε αυτή τη χώρα ο μέσος επιχειρηματίας ξέρει ότι για να μπορέσει να πάρει ένα έργο πρέπει να περάσει από το ιδιαίτερο γραφείο μέσα στο Μαξίμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι ας με διαψεύσει όποιος μπορεί. Πολλοί θα θέλουν, λίγοι θα μπορούν. Δυστυχώς ο επενδυτής ξέρει ότι βασιλεύει η διαφθορά και η μαύρη οικονομία. Η εικόνα της χώρας χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία, στους κανόνες της χρήστης διοίκησης και η πάταξη της διαφθοράς».