Εκλογικός νόμος: «τυράκι» από τον Τσίπρα η απλή αναλογική, «φάκα» οι κάλπες
Βολιδοσκοπήσεις στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πλαίσιο του εκλογικού νόμου ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει αύριο στην Πολιτική Γραμματεία το σχέδιο του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του CNN Greece, o κ. Τσίπρας επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να καταδειχθεί ότι η ΝΔ είναι απομονωμένη θεωρώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει την απλή αναλογική.
Το πλήρες σχέδιο του κ.Τσίπρα, όπως το απόκάλυψε ο Βασίλης Λεβέντης προβλέπει την καθιέρωση απλής αναλογικής, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, κατάτμηση της Β' Αθηνών, κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3% για να μην σχηματιστεί μειονοτικό κόμμα.
Ο πρόεδρος της ένωσης Κεντρώων είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα ότι τον προσέγγισαν κορυφαία κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πως έχουν πράξει το ίδιο και με το ΠΟΤΑΜ και το ΠΑΣΟΚ.
Δήλωσε, δε, πρόθυμος να υπερψηφίσει το νόμο θέτοντας ως μοναδικό όρο να μην κατατμηθεί η Β΄Αθηνών.
Αντιθέτως, το Ποτάμι θεωρεί ότι το μπόνους δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να σχετίζεται με το ποσοστό που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Η πριμοδότηση του μπόνους θα του δίνει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης. ενώ με την ανόθευτη αναλογική για να συγκροτηθεί κυβέρνηση θα χρειάζονταν 4-5 κόμματα. Το Ποτάμι έχει καταθέσει δική του πρόταση με προτάσεις για συνδυασμό εκλογής βουλευτών με σταυρό και λίστα κ.α.
Από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δεν έχουν τοποθετηθεί, όπως και από το ΠΑΣΟΚ καθώς αναμένουν την διατύπωση επίσημης πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ .
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συζήτηση είναι προσχηματική λόγω του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις ενώ έχουν πυροδοτηθεί και πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να συγκεντρώσουν σημαντική πλειοψηφία για την καθιέρωση αυτού του τύπου αναλογικής.
Δυνητικά, λένε, με εξαίρεση τη ΝΔ, ακόμη και το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να υπερψηφίσει ένα αναλογικότερο σύστημα.
Αν καταταθεί νομοσχέδιο και δεν υπερψηφίσουν η ΝΔ και ακόμη ένα μικρό κόμμα, από τα: ΚΚΕ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ-Δημ. Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, τότε ο νόμος θα συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους και θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Αν συγκεντρώσει λιγότερες από 200 ψήφους θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όπως υποστηρίζουν πολλοί στη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με την επίκληση της απλής αναλογικής και την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου να εξασφαλίσει μία ακόμη εκλογή με εκλογικό μπόνους και στις μεθεπόμενες εκλογές να ισχύσει η απλή αναλογική και να μην μπορεί εύκολα το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι θα χάνει.