ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούδαν: Κρίσιμες ώρες για τον απεγκλωβισμό αμάχων - Τι συμβαίνει με Έλληνες και Κύπριους

Το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ STR

Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων στο Σουδάν, με τη χώρα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο χάος και τη βία.

 

Το βλέμμα της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στραμμένο στο Χαρτούμ όπου αρκετοί Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Η δυσκολία επικοινωνίας αλλά και η ρευστή και διαρκώς κλιμακούμενη κατάσταση επί του εδάφους καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εκκένωση πολιτών από ασφαλείς διαδρόμους.

Αναφορές που έρχονται από το Χαρτούμ κάνουν λόγο για καθολική κατάρρευση των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό και την μετακίνηση των Ελλήνων και Κυπρίων που βρίσκονται στη χώρα.

Αγωνιώδεις προσπάθειες

Το αεροδρόμιο μέσω του οποίου γίνονται οι εκκενώσεις αμάχων από τις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και ελέγχεται από Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας που έχουν αναλάβει την προστασία των μεταγωγικών αεροσκαφών που προσγειώνονται για να παραλάβουν τους εγκλωβισμένους πολίτες.

Από αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο αναχώρησαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι που ενσωματώθηκαν στη γαλλική και την ιταλική αποστολή με προορισμό το Τζιμπουτί. Ωστόσο, για να καλύψουν αυτή την απόσταση οι αυτοκινητοπομπές των αμάχων και να φτάσουν τελικά στον βόρειο τομέα της πόλης όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση, απαιτούνται θωρακισμένα οχήματα και συνοδεία στρατιωτών από τις συμμαχικές χώρες καθώς μαίνονται συγκρούσεις κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για «κόλαση πυρός» στους δρόμους του Χαρτούμ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, πολίτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, οι οποίοι επιχείρησαν να μετακινηθούν χωρίς συνοδεία βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα πυρά των δύο αντίπαλων στρατών.

Τον συντονισμό των επιχειρήσεων εκκένωσης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ο μεγάλος αριθμός αμάχων που θέλουν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το «παράθυρο» που άνοιξε με τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου, μπορεί σύντομα να κλείσει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που έχουν παρουσία στο Σουδάν ώστε να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών, με τον Νίκο Δένδια να έχει συνεχείς επαφές με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Διεθνής κινητοποίηση

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, η περιοχή πάνω από το Σουδάν παρακολουθείται εξονυχιστικά από δυτικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί ο «διάδρομος» εξόδου προς το Τζιμπουτί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μετασταθμεύσει ισχυρές αεροπορικές μονάδες των ΗΠΑ και της Γαλλίας με μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και UAV’s με σκοπό να «κλειδώσουν» τον εναέριο χώρο από πιθανές απειλές.Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τζιμπουτί προσγειώθηκε χθες το βράδυ και το ελληνικό C-27J που ξεκίνησε από την πόλη Ασούν της Αιγύπτου για να παραλάβει τους πρώτους Έλληνες και Κύπριους πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το Χαρτούμ. Στο αεροσκάφος επέβαινε τμήμα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει στην Αίγυπτο, ενώ μετά την άφιξη του C-27J στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, ένα δεύτερο C-27J θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για συνδρομή στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης