ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο «Δήμητρα»: Η πρόταση Βαρουφάκη για πληρωμές χωρίς τράπεζες και έξοδο από το ευρώ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Πληθώρα αντιδράσεων και σχολίων έχει προκαλέσει το  σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» που παρουσίασε το ΜέΡΑ25, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια πληρωμών χωρίς τράπεζες αλλά και έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη το σχέδιο προσφέρει λύση σε μια πληθώρα «προβλημάτων και περιορισμών» που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς βασίζεται σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το TAXIS και τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πληρωμές φόρων αλλά και άλλες πληρωμές χωρίς προμήθειες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών - Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», το οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτή του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25, δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, «ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας».

Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων, οι οποίες αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης, σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Όπως διευκρινίζεται στην παρουσίαση του σχεδίου από το ΜέΡΑ25, προσφέρονται βαθμοί «δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών».

Αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΜέΡΑ25, με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

● άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
● αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
και
● δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

● Ιδρύεται, και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
● Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου), το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
● Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
● Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.

4+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Σχέδιο Δήμητρα

  • Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

  • Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

  • Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

  • Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

  • Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης