ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερο «αντάρτικο» σε μία μέρα από τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερο «αντάρτικο» σε μία μέρα από τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Νέο «αντάρτικο» από την τάση των 53 σήμερα καθώς μετά τη δημοσίευση της άποψής του για τη μη αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης και τη διαφωνία τους με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, πέντε βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση ζητήσανε την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Καραγγιανίδης, Γιώργος Πάλλης και Γιώργος Ψυχογιός, με επιστολή τους προειδοποίησαν ότι αν η τροπολογία για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφύγων η οποία προβλέπει αλλαγή στη σύνθεση των Επιτροπών Εξέτασης Ασύλου δεν αποσυρθεί, τότε οι ίδιοι θα καταψηφίσουν.

Επιπλέον, οι πέντε βουλευτές ξεκίνησαν διαδικασία συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ζητήσουν την απόσυρση της τροπολογίας. Πρόκειται για ασυνήθιστη διαδικασία εντός της κοινοβουλευτικής Ομάδας γεγονός που δείχνει ότι προηγήθηκαν σκληρές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το κείμενο είχε υπογραφεί από δώδεκα βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία του με κείμενο-παρέμβασης.

Πάντως, το αντάρτικο ήταν τελικά άνευ αποτελέσματος καθώς η τροπολογία ψηφίσθηκε ενώ οι πέντε βουλευτές δεν ήταν παρόντες στην Ολομέλεια.

Το κείμενο των υπογραφών

Θέμα: Τροπολογία Μουζάλα
Σ/φοι, σ/φισσες,

Στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σ. Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προήγουμενη συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν απο το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε.

Ζητούμε από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η πολιτική του κόμματος μας στο μεταναστευτικό.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο συντρ. Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμενοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας. Στο βαθμό μάλιστα που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια. Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υ.Γ. Παρακαλούμε όσοι-ες βουλευτές, βουλεύτριες συμμερίζονται την διαφωνία μας να το δηλώσουν στη λίστα.
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καββαδία Αννέτα
Ψυχογιός Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Διαφωνούν με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την εκλογή Προέδρου από το λαό

Οι 53+ στις τάξεις των οποίων βρίσκονται πρωτοκλασάτα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Φωτίου κ.α), επισημαίνουν ότι κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.
Οι 53+ σηκώνουν τους τόνους στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.

«Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια».

Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου θέση της τάσης των 53+ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στην απλή αναλογική και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».

Την Παρασκευή, πάντως, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθούν τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 53+ θα επιμείνουν στην αναγκαιότητα να τεθούν τα ζητήματα ενώπιον των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης να απασχολήσει το επικείμενο Συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος. Προειδοποιούν δε, ότι «εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης», αφήνοντας να νοηθεί ότι, σε άλλη περίπτωση, οι βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση δεν θα ψηφίσουν.

Οι 53+ εμφανίζονται, μάλιστα, ιδιαίτερα ενοχλημένοι καθώς τόσο το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης όσο και της αλλαγής του εκλογικού νόμου προέκυψαν ως κυβερνητική πρωτοβουλία πιάνοντας «εξαπίνης» την Κουμουνδούρου, που εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.