ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Πλεύρης: Το στοίχημα του ΕΣΥ – Επενδύσεις, κίνητρα στους γιατρούς, συνεργασία με ιδιώτες

Για τις πληγές του ΕΣΥ, που είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, την εικόνα των ΤΕΠ -που σταδιακά αναβαθμίζονται στα πρότυπα του Γ. Γεννηματάς- αλλά και την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής χώρας, που ανάγκασε τελικά τον μόνιμο γιατρό της Σερίφου να δηλώσει παραίτηση από το Περιφερειακό Ιατρείο, μιλάει στο CNN Greece ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί τον δικό του απολογισμό για το έργο του στην Αριστοτέλους, τονίζοντας πώς θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στη νησιωτική χώρα και στις ακριτικές περιοχές. Στα κίνητρα αυτά, περιλαμβάνονται και ζητήματα εξέλιξης, προκειμένου οι γιατροί, να μπορέσουν να παραμείνουν στις άγονες περιοχές, αφού νομοτελειακά, το ιατρικό σώμα, έχει έναν διπλό ρόλο: Aφενός να στηρίξει του κατοίκους των νησιών, αφετέρου τους τουρίστες. Για τον γιατρό της Σερίφου κ. Αθανάσιο Κονταρή πάντως, ο οποίος το 2018 άφησε την Σουηδία για να υπηρετήσει στη Σέριφο των 1.258 κατοίκων, ο κ. Πλεύρης τονίζει πώς είναι λυπηρό που φεύγει, καίτοι είχε δημιουργηθεί ειδική προκήρυξη για την πρόσληψή του.

Σε ερώτηση του CNN Greece, εάν τελικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιείται, ο υπουργός απαντά πώς η φράση αυτή είναι η πιο άδικη κριτική για το ΕΣΥ. Δίνει μάλιστα το παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως αναφέρει είναι η μεγαλύτερη σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με θετικό πρόσημο. «Γιατί λοιπόν, να μην επεκταθούν μία σειρά πολιτικών που μπορούν να στηρίξουν τον πολίτη, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο;» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «αντίθετα ανοίγουμε το σύστημα υπέρ των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, θέλουμε τις συνεργασίες με τους ιδιώτες γιατρούς και στοίχημά μας, είναι η προσέλκυσή τους», τονίζει, ενώ αναφέρεται στο παράδειγμα του «Αττικόν», όπου από τις 14 χειρουργικές κλίνες λειτουργούν οι 7, εξαιτίας των ελλείψεων.

Μία άλλη μεγάλη δυσκολία για το σύστημα, είναι τα ΤΕΠ, τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, στα οποία πραγματοποιείται σταδιακά πλήρης αναβάθμιση, στα πρότυπα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Υγείας, αναφέρεται στα διδάγματα της πανδημίας και στο γεγονός ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε στο υπουργείο μετά τον Βασίλη Κικίλια και τον ανασχηματισμό της 30ης Αυγούστου 2021, το στοίχημα ήταν το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας και άρα η πίεση στο σύστημα υγείας, ήταν μεγαλύτερη. Όταν επομένως διάβαζε για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αντιμετώπιζε τα πράγματα με διαφορετική ωριμότητα, καθώς σκεφτόταν και τη δική του διασωλήνωση από την προσωπική του περιπέτεια πριν μερικά χρόνια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μεγάλο στοίχημα πάντως για την επόμενη ημέρα της υγείας είναι οι επενδύσεις, όπως επισημαίνει.

Τέλος, για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, κ. Θάνος Πλεύρης τονίζει ότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα και οι πολίτες έχουν να επιλέξουν από συγκεκριμένες πολιτικές και δύο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στο CNN Greece εδώ:

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης