Υπόθεση Γεωργούλη: Με ποιες ποινές κινδυνεύει - Γιατί αργεί ακόμα η άρση ασυλίας
Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, διατηρούν την «καυτή» υπόθεση στο επίκεντρο της επικαιρότητας, οδηγώντας τα πολιτικά κόμματα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σε άγρια πολιτική κόντρα.
Αρχικά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη, που έχει καταγγελθεί για βιασμό και κακοποιητική συμπεριφορά.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις νέες καταγγελίες από έναν άνδρα συνεργάτη του και άλλες δύο γυναίκες, όπως αναφέρε και η Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Περιμένω τις εξελίξεις γιατί μαθαίνω ότι έρχονται καταγγελίες και από άλλα πρόσωπα που θα αναδείξουν και θα φωτίσουν πτυχές» ανέφερε μιλώντας στο MEGA ενώ σημείωσε πως «οι πληροφορίες μου είναι ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε πολύ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις άλλες καταγγελίες».
Στο μεταξύ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η καταγγέλλουσα Ελένη Χρονοπούλου έχει καταθέσει τουλάχιστον δυο φορές για την υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού από τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το Star, αυτό έγινε επειδή αν έδινε το όνομα, εκείνη τη στιγμή τότε ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής θα έπρεπε να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου λόγω του συγκεκριμένου αδικήματος.
Η δεύτερη κατάθεση έγινε τον Μάιο του 2020. Τότε η γυναίκα κατονόμασε τον κ. Γεωργούλη, όμως ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, δεν μπορούσε να συλληφθεί καθώς είχε περάσει η διαδικασία του αυτοφώρου.
Η δικογραφία φέρεται να περιέχει τα ιατρικά έγγραφα από το νοσοκομείο των Βρυξελλών. Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη θα μάθουν αν υπάρχουν και μάρτυρες που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.
Η «άφαντη δικογραφία»
Ωστόσο ο Αλέξης Γεωργούλης επιμένει στην αθωότητά του αρνούμενος όλες τις κατηγορίες και δίνοντας πολιτική χροιά στην υπόθεση, ενώ ζήτησε ακρόαση από τις βελγικές αρχές προτού πραγματοποιηθεί η άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Η ενέργεια αυτή χρακτηρίζεται από πολλούς ως επικοινωνιακό τέχνασμα με σκοπό να δείξει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και είναι στη διάθεση των Αρχών. Προς ώρας, οι δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στους συνηγόρους του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη τη δικογραφία, επικαλούμενοι το απόρρητο της της έρευνας.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση των Βέλγων συνηγόρων του, σημειώνεται ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.
«Ο πελάτης μας δηλώνει αθώος σε κάθε κατηγορία, θα συνεργαστεί απόλυτα με τις αρχές και ζητά άμεσα την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να καταθέσει», δήλωσαν οι τρεις Βέλγοι δικηγόροι του με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν γνώση της κατάθεσης, από τη στιγμή που ο ευρωβουλευτής καλύπτεται από την ασυλία.
«Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη», αναφέουν στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι:
«Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για το χρονοδιάγραμμα αυτής της έρευνας και λυπάται βαθιά. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό που μόλις 3 χρόνια αργότερα αυτή η καταγγελία δημοσιοποιείται - ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα».
Η διαδικασία της άρσης ασυλίας
Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου. Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.
Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες.
Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε η ποινή θα είναι, πιθανώς, βαρύτερη.