Κυρανάκης: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα – Το κράτος πρέπει να αλλάξει
Ανανεώθηκε:
Αυτοδυναμία για να μην εμπλακεί η χώρα σε «καθυστερήσεις, δικαιολογίες και αστάθεια» θέτει ως τον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο Νότιο τομέα της Β Αθηνών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Επιμένει πως η σύγκρουση με τις παθογένειες του παρελθόντος στο Κράτος μπορεί να γίνει μόνο από μία μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ιεραρχεί ως ύψιστη προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας για τη Νέα Δημοκρατία την αύξηση των εισοδημάτων για εργαζομένους, οικογένειες και επιχειρήσεις.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτής Νοτίου Τομέα της Β Αθηνών της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο:
ΕΡ: Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες, διπλές εκτός απρόοπτου, εκλογές είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μήπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που κατέδειξε χρόνιες παθογένειες στο Κράτος από κατά κανόνα αυτοδύναμες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, αποτελεί ένα σοβαρό αντεπιχείρημα; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε την επιδίωξη σας;
ΑΠ: Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε, να συγκρουστούμε αποφασιστικά με τις παθογένειες του βαθέως κράτους χωρίς καθυστερήσεις. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί από πολυκομματικές κυβερνήσεις με κόμματα και αρχηγούς που δεν συμφωνούν ούτε στα βασικά μεταξύ τους. Στο σημερινό πολιτικό σύστημα, μόνο η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της αξιολόγησης. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της, δέχομαι αυτήν την κριτική, όμως η λύση είναι περισσότερη αποφασιστικότητα, όχι περισσότερα κόμματα και απόψεις για ένα αυτονόητο ζήτημα. Το Κράτος πρέπει να αλλάξει, και αυτό αποτελεί κυρίαρχο στόχο για την επόμενη τετραετία.
ΕΡ: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι πίσω από την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κυβέρνησης ενός κόμματος και όχι ενός χρώματος» κρύβετε το σχεδιασμό σας για υφαρπαγή βουλευτών άλλων κομμάτων, εάν τελικώς δεν αποσπάσετε το «151». Τι απαντάτε;
ΑΠ: Αυτό για το οποίο μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν σχεδιάζουμε συνέβη το 2018. Θυμίζω ότι με πρόσχημα τις Πρέσπες, είδαμε "αποστασίες" βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και για μια υπουργική θέση ή μια θέση ευρωβουλευτή προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ χαρίζοντας του τη δεδηλωμένη. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός απέδειξε αυτήν την τετραετία ότι πιστεύει στο πολυσυλλεκτικό σχήμα γι αυτό και δόθηκαν ευκαιρίες σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλους χώρους εκτός της ΝΔ. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα πράξει και τώρα και στηρίζουμε την επιλογή του.
Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής. Τα στελέχη αυτά προσχωρούν στη Νέα Δημοκρατία και στις ιδέες της, όχι το αντίστροφο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που δικαιώθηκε ιστορικά για τις εθνικές επιλογές της και το DNA της δεν αλλάζει.
ΕΡ: Αποκλείονται κατά τη γνώμη σας τρίτες εκλογές, εάν και στις δεύτερες δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Και εάν ναι με ποιο κόμμα θεωρείτε ότι μπορείτε να σχηματίσετε μία βιώσιμη κυβέρνηση;
ΑΠ: Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός. Πολυκομματική συγκυβέρνηση σημαίνει καθυστερήσεις, δικαιολογίες και αστάθεια. Αυτοδυναμία για τη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Εμείς ζητάμε αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας και να λογοδοτήσουμε γι αυτές στον Ελληνικό Λαό χωρίς υπεκφυγές. Είναι αυτονόητο όμως ότι αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες, και εμείς θα σεβαστούμε την επιλογή του όποια κι αν είναι αυτή. Η ψήφος δεν επιβάλλεται σε κανέναν. Καλούμε την κοινωνία να αποφασίσει ελεύθερα πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα και από ποιους.
ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι παρά το οικονομικό success story, που επικαλείστε, για πολλές οικογένειες ο μισθός δεν φθάνει έως το τέλος του μήνα. Τι απαντάτε;
ΑΠ: Η ακρίβεια είναι εδώ, το αναγνωρίζουμε και το αντιμετωπίζουμε. Ο στόχος ήταν και παραμένει η αύξηση των εισοδημάτων για εργαζομένους, οικογένειες και επιχειρήσεις. Και σε αυτήν την κατεύθυνση τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται.
Οι μισθοί ανέβηκαν κατά μέσο όρο 13%, ο βασικός μισθός κατά 20%, μειώθηκαν φόροι για το εισόδημα, την περιουσία και τις επιχειρήσεις, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, αυξήθηκαν μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις, αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ και 300.000 άνεργοι βρήκαν μια θέση εργασίας μειώνοντας την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η χώρα κινείται οικονομικά στη σωστή κατεύθυνση. Και όλα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλευση ξένων επενδύσεων, κάτι που αποτελούσε βασική δέσμευση του Πρωθυπουργού το 2019.
Δεν σταματάμε εδώ, η επόμενη τετραετία πρέπει να φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μισθών, αντάξια του ανθρώπινου δυναμικού, της μόρφωσης και των ικανοτήτων που έχουν οι νέοι στη χώρα μας.
ΕΡ: Το κόμμα σας καταγράφει μάλλον φτωχές - δημοσκοπικά πάντα - επιδόσεις μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων. Γιατί κατά τη γνώμη σας να σας ψηφίσει ένας 20χρόνος ή ένας 30χρονος;
ΑΠ: Η νέα γενιά έχει πάντα οργή μέσα της απέναντι στο Κράτος και αυτό είναι λογικό. Η πρώτη εικόνα του Έλληνα 20χρονου με το Κράτος είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ένας τομέας που χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να φτάσουμε εκεί που υποσχεθήκαμε. 'Αρα να μας ψηφίσει μόνο αν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την σωστή ατζέντα για τα θέματα που αφορούν την Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και την προοπτική εύρεσης εργασίας.
Για τον 30άρη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει μπει στην αγορά εργασίας, γνωρίζει τι σημαίνει να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, τι σημαίνει πληρώνω φόρους, τι σημαίνει επαφή με υπηρεσίες του Δημοσίου. Και θεωρώ ότι σε αυτούς τους 3 τομείς, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σωστά.
Θεωρώ όμως πολύ σημαντική και την στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων έχει μέχρι τώρα πολύ θετικές αντιδράσεις και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, πολύ θετική είναι και η επιστροφή χιλιάδων νέων της γενιάς του brain drain, οι οποίοι κάνουν χρήση των μεγάλων φορολογικών κινήτρων που ψηφίσαμε.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι ο υπό επέκταση φράχτης στον Έβρο αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού; Τι απαντάτε στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τον χαρακτηρίζει αποτελεσματικό μέσο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών;
ΑΠ: Μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί. Επί ΣΥΡΙΖΑ, 75% των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη περνούσαν από Ελληνικά σύνορα, σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 5%. Αυτό οφείλεται στο φράχτη και σε όσους υπηρετούν στον Έβρο, αλλά και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος που με αυτοθυσία απέδειξε ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δυσκολεύεται να πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση του, απαντά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που διαφωνεί με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε το 2015-19.
Εφόσον η ΝΔ λάβει ανανέωση της λαϊκής εντολής θα ολοκληρώσει το φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα σύνορα στη θάλασσα.