ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό «τσούγκρισμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Οι κομβικές ημερομηνίες και οι στόχοι Μητσοτάκη - Τσίπρα

Τα κοινοβουλευτικά έδρανα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου εισέρχεται το πολιτικό σύστημα μετά και το κλείσιμο της Βουλής, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανοίξει μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Bουλή έκλεισε στις 11 Απριλίου για τις γιορτές του Πάσχα και την προκήρυξη των εκλογών στις 22 του μήνα.

Έτσι, το Πασχαλινό τραπέζι είναι στρωμένο με προεκλογικά τσουγκρίσματα.

Ωστόσο, ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές είναι στρωμένος από εμβληματικά γεγονότα που θα ενισχύσουν την κυβέρνηση στο αφήγημα για ισχυρή ψήφο των πολιτών κινούμενη μακριά από την «καμένη βάτο» της ακυβερνησίας.

Οι σημαντικές ημερομηνίες για την κυβέρνηση δείχνουν και το δρόμο πάνω στον οποίο θα πορευτεί, τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα.

Κομβικές ημερομηνίες

Στις 21 Απριλίου, μία μέρα πριν διαλυθεί η Βουλή, ο Οίκος «Standard and Poor's» αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την εκτίμησή του για την Ελλάδα, αν δηλαδή θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, φέρνοντας την ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δύο μέρες μετά, στις 24 Απριλίου, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022 προδιαγράφοντας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες για επιπλέον μέτρα στήριξης στο μέλλον. Θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις, όπως το αν θα έχουμε ανάπτυξη λίγο μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν και αν το πρωτογενές πλεόνασμα υφίσταται.

Επόμενη ημερομηνία - ορόσημο είναι η 14η Μαίου, ημέρα εκλογών στην Τουρκία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το νέο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όλο αυτό το διάστημα που οι ημερομηνίες θα τρέχουν, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κάθε ευκαιρία, ανεβάζοντας
την ένταση και την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη.

Ισχυρή πρώτη κάλπη

Το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού είναι να ισχυροποιήσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, έτσι ώστε στη δεύτερη να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει τα προσωπικά χαρακτηριστικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και τονίζει ότι οι πολίτες στις εκλογές θα κληθούν να επιλέξουν και πρωθυπουργό εκτός από το κόμμα της αρεσκείας τους.

Μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο πρωθυπουργό, και γι' αυτό και δημιούργησε σύγχυση η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο «άγνωστο Χ».

Αντίθετα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το βάρος στην κάλπη της απλής αναλογικής προσβλέποντας σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Ο ίδιος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις αναφέρει ότι «οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, είναι με ισοτιμία στην ψήφο, δεν θα είναι ψήφοι διαμαρτυρίας, είτε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση χωρίς περιπέτεια, είτε νίκη Μητσοτάκη, να πάνε στην κάλπη».

Debate για όλους ή για δύο

Πολιτική ένταση προκαλεί και η προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει debate για δύο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με κανόνες για να απαντήσει η κοινωνία όσα ερωτηματικά έχει», αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται σε ένα debate για δύο.

«Γιατί χριστιανέ μου δεν έρχεσαι για debate οι δυο μας;» ανέφερε από την επίσκεψή του στο Ίλιον.

Στο επίκεντρο και η οικονομία

Στη μάχη της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ακρίβειας η κυβέρνηση αναδεικνύει τα μέτρα που έχει λάβει υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

«Χρέος της κυβέρνησης όσο είμαστε στα πράγματα και εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται» σημειώνει ο πρωθυπουργός ενώ αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την αγορά της Καλλιθέας έριξε το γάντι στο Μαξίμου λέγοντας ότι:


«Εύχομαι και ελπίζω, είμαι βέβαιος με την κρίση του λαού ότι αυτό θα είναι το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι στο σπίτι
θα είναι τόσο φτωχό».

Στην κόντρα και με τον Χρήστο Τζενερρίκο

Κόντρα, όμως, προέκυψε τις τελευταίες μέρες και με τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζενερρίκου.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι είχε συνάντηση με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν ότι έγινε κάτι τέτοιο.

«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου υποστηρίζει ο Δικαστής» με την κυβέρνηση να τονίζει ότι ο κ. Τζενερρίκος ζητούσε να γίνει εισαγγελέας του Α.Π έχοντας την υποστήριξη επιχειρηματικών κύκλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης