ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμηρή απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Ας μην διακινδυνεύουμε το θετικό κλίμα

Ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επέστρεψε στην ρητορική την οποία χρησιμοποιούσε η γειτονική χώρα πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντησή του με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι στην Αθήνα.

«Είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση», είπε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούνται κατά την προεκλογική περίοδο.

«Όμως, έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση».

«Και δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου, «ώστε να συζητηθεί η διαφορά μας με την Τουρκία».

Δηλαδή, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως κατέστησε σαφές. Άλλωστε, προσέθεσε, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα συζήτησε και κατέληξε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε στην Τουρκία πως η Ελλάδα αναζητεί πάντα δρόμους έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας και παράλληλα προχωρά μεθοδικά και αποτελεσματικά στην προάσπιση των συμφερόντων της, της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και ότι δεν μπορούν αυτά να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο A Haber, επανέλαβε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με «αδιευκρίνιστο» καθεστώς ενώ έκανε λόγο για παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Ελλάδα.

Για όλα αυτά, ζήτησε λύση «πακέτο», λέγοντας πως η επίλυση ενός μόνο ζητήματος δεν αρκεί.

«Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να τηρούν πιο αντικειμενική στάση.

«Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια στην F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό», σημείωσε.

Συνάντηση Δένδια - Σούκρι για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου

Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησε δέκα λεπτά μετά τις 14:30, με μια θερμή χειραψία και σε εγκάρδιο κλίμα και αμέσως μετά, στις 15:30, πραγμαστοποιήθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι ότι κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών ο Νίκος Δένδιας είπε στις δύο αντιπροσωπείες πως μετά τις συχνές συναντήσεις τους, δεν χρειάζονται συστάσεις.

Η περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. Επίσης, κάλυψαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Μ. Ανατολή, των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου καθώς και των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, στις 15:45, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Αμέσως μετά ο Σάμεχ Σούκρι, συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια, αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης