ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές - Λέω «όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων

Τσίπρας: Θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές - Λέω «όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

«Λόγια του αέρα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάνη Βαρουφάκη ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα να θέσει δίλημμα πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής ότι λέει όχι σε κυβέρνηση ηττημένων, καθώς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις εκλογές.

«Είναι πολύ διαφορετικά όσα προεκλογικά λέγονται με όσα μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και συναινέσεις πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Καταλαβαίνω ότι είναι ανταγωνιστική η διαδικασία της ψήφου, αλλά θα αναλάβουν μεγάλο πολιτικό κόστος Ανδρουλάκης- Βαρουφάκης αν δεν αποδεχθούν συνεργασία εφόσον είμαστε πρώτοι. Οι δεύτερες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα μεταξύ των δύο πρώτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους μικρότερους», ανάφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας με νόημα πως υπάρχει και η ψήφος ανοχής κι όχι μόνο η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων.

Σημείωσε, επίσης, πως τα γυρνάει τώρα για τη σημασία της πρώτης κάλπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επικράτηση του κόμματός του: «Η κοινωνία λέει ως εδώ και για να γίνει πράξη πρέπει να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα κι όχι με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας».

Σε σχέση με την τροπολογία Κασιδιάρη, ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς τα λέγαμε», υπενθύμισε πως η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να ψηφίσει την πρόταση Αλιβιζάτου κι έχει γίνει ο μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς με το θεσμικό ερασιτεχνισμό της.

«Τρίβει τα χέρια του ο Κασιδιάρης. Χρειαζόταν μόνο μια προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο, δεν χρειαζόταν να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος. Θα επιμείνουμε στο σωστό. Δεν πιστεύουμε ότι προστατεύουμε το Σύνταγμα παραβιάζοντάς το», υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Τζανερίκο αναρωτήθηκε αν έτσι αντιλαμβάνονται την αυτονομία της δικαιοσύνης στην κυβέρνηση και μίλησε για άθλια χειραγώγηση.

Στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας δεν υποσχέθηκε θαύματα, αλλά άρση αδικιών με αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών, αποκαλώντας φιλολαϊκό το πρόγραμμά του.

Ανάμεσα σε άλλα, δεσμεύτηκε για αύξηση 10% στο Δημόσιο μετά από 12 χρόνια κι αναρωτήθηκε γιατί δεν το έκανε τέσσερα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο κάλεσε να ψηφισει αύριο Τρίτη την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο αν όντως δεν θέλει ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε, επίσης, για κατωτατο μισθό στα 880 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, 13η σύνταξη κι αναδρομικά στους συνταξιούχους, μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενικό συντελεστή για βασικά προϊόντα, όπως στην Ισπανία που είχε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς, καθώς και μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και περισσότερους ελέγχους στην αγορά.

«Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η αισχροκέρδεια ελληνικό. Γεμίζουν στην κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο για να δίνουν επιδοτήσεις σε εταιρείες ενέργειας και σούπερ μάρκετ για να κρατούν αυτές τις τιμές ψηλά».

Ως προς το ιδιωτικό χρέος, επισήμανε πως η μισή Ελλάδα χρωστά και παρουσίασε μερικές πτυχές του σχεδίου, με τη σφραγίδα της Λούκας Κατσέλη, που είχε παρουσιαστεί στο Περιστέρι την προηγούμενη Τρίτη, όπως τη ρύθμιση με πλατφόρμα που θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη, με μεγάλο «κούρεμα» 40%- 60% για όποιον επιλέξει βραχυχρόνια ρύθμιση και μακροχρόνια ρύθμιση στα 35 έτη όπου θα πληρώσει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας ο δανειολήπτης.

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε win win την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και θετική τη διάθεση της αγοράς.

Σε σχέση με πιθανό ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός το αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι παρότι λέει πως θέλει συγκρίσεις κι όχι συγκρούσεις.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν του χρωστά η Ιστορία, θα κριθεί από τα συλλογικά όργανα σε περίπτωση ήττας, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα.

Ως προς τις πολιτικές που εφάρμοσε, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη αλλά ακολουθώντας μια ορθή πολιτική σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που κάνει λάθη ακολουθώντας μια λανθασμένη πολιτική: «Ζητά συγγνώμη για να αποφύγει την ευθύνη. Από τότε, όμως, που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», πρόσθεσε αιχμηρά ο κ. Τσίπρας.