Αλλαγή στρατηγικής Μητσοτάκη για αντιστροφή της ψήφου διαμαρτυρίας
Ανανεώθηκε:
Σε αλλαγή στρατηγικής οδηγεί το Μαξίμου η ανησυχία για τη λεγόμενη «ψήφο διαμαρτυρίας» και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να κινείται πλέον με στόχο την «πρώτη κάλπη» και όχι τη δεύτερη της ενισχυμένης αναλογικής.
Ο πρωθυπουργός θέτει σε κίνηση όλο τον κομματικό μηχανισμό για να αμβλύνει τις εκλογικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, δείχνουν πως η ψήφος «διαμαρτυρίας» μετά την τραγωδία των Τεμπών , διοχετεύεται σε μικρότερα κόμματα όπως το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, την Ελληνική Λύση και το κόμμα Κασιδιάρη και λιγότερο στα λεγόμενα «συστημικά» κόμματα τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Για τους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι που το 2019 στις εθνικές εκλογές είχαν στηρίξει την κυβερνητική παράταξη, πλέον μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εγκαταλείπει το στόχο της αυτοδυναμίας που δεν είναι εφικτός από την πρώτη Κυριακή, αλλάζει ωστόσο στρατηγική σχετικά με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης μετά τις πρώτες εκλογές. Ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον, ότι θα αξιοποιήσει όλα τα Συνταγματικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του και δεν θα φανεί αντιθεσμικός.
Όσον αφορά στην προεκλογική στρατηγική, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει ακόμα πιο έντονα στη γραμμή της σύγκρισης των πεπραγμένων της με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και θα παρουσιάσει εμφατικά τη δική της πολιτική πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία έτσι ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρείται το «βαρύ χαρτί» της Ν.Δ θα αναδείξει διλήμματα που θα αφορούν την κυβερνησιμότητα, δηλαδή αν εκείνος ή ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα, ποιος μπορεί να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ποιος θα φέρει στασιμότητα και λαϊκισμό.
Στο διακύβευμα των εκλογών ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η πρώτη Κυριακή είναι η πιο σημαντική, γιατί θα κρίνει πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Το εν λόγω δίλημμα στοχεύει κατ’ ευθείαν στο στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η ανακοίνωση ονομάτων του ψηφοδελτίου επικρατείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και η παρουσίαση των προτάσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεών του για τη νέα τετραετία. Ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την κρισιμότητα των εκλογών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», σημειώνει πως «ισχυρή ΝΔ θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη κρίσιμη μέρα».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε πως «όσοι μιλούν για συνεργασία, μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία». Για τις προτεραιότητές του την επόμενη τετραετία ανέφερε ότι «είναι 3+1. Πρώτον, καλύτεροι μισθοί για όλους. Δεύτερον, αξιοπρεπής δημόσια Υγεία. Τρίτον, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό Κράτος. Και τέλος μία οριζόντια πολιτική για τους νέους».
Ερωτηθείς για τις παθογένειες του «βαθέως κράτους», απάντησε πως «εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να τα βάλουμε με αυτό που αποκαλούμε ‘βαθύ κράτος’. Μένουν να γίνουν και θα γίνουν πολλά». Χαρακτήρισε πρόσκαιρη την ακρίβεια και μόνιμα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και διαβεβαίωσε πως όλο το επόμενο διάστημα θα αποδίδουν.