ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tο «μενού» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Επιμένει στην προγραμματική αντιπαράθεση

Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Συνεδριάζει σήμερα Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει τα ψηφοδέλτια και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 10.30 στο «Κάραβελ», ενώ στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θα κάνει την εισήγηση επί του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναμένεται να ανακοινώσει και τους υποψήφιους δημάρχους που θα στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα (Νίκος Παππάς), στον Πειραιά (Γιώργος Γαβρίλης) και στην Πάτρα (Βασίλης Αϊβαλής).

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, την Τρίτη θα πραγματοποιήσει την τελευταία του ομιλία στη Βουλή σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, εστιάζοντας κυρίως στη νέα κυβερνητική τροπολογία που στοχεύει στην απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη.

Την Τετάρτη θα βρεθεί στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ελπίδες να κατακτήσει χάρη κυρίως στην υποψηφιότητα του καθηγητή Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλα Φαραντούρη.

Στο μεταξύ, με ένταση στην προγραμματική αντιπαράθεση θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο δρόμο για τις εκλογές, προτάσσοντας το πρόγραμμά του και λύσεις στα μείζονα προβλήματα των πολιτών, «την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κάθε ημέρα επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα με αντιπερισπασμούς», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Το τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών κι αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος» συμπυκνώνει τις εμβληματικές προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος, με βασικούς αποδέκτες εργαζόμενους, μεσαία τάξη κι επαγγελματίες, καθώς και συνταξιούχους.

Πρόκειται για την εξειδίκευση των μέτρων που μετουσιώνουν σε πολιτική το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «δικαιοσύνη παντού».

Ειδικά τα τρία πρώτα απαντούν, όπως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, στα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών, τα οποία (οικονομία, τσέπη, καθημερινότητα) σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θα αποτελέσουν και κριτήριο ψήφου στις εκλογές.

«Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της ΝΔ για υπερφορολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ελαφρύνει εργαζόμενους και μεσαία τάξη με ένα μείγμα πολιτικής που αυξάνει εισοδήματα και μειώνει τιμές κι έμμεσους φόρους. Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση έχει εισπράξει το 2022 επτά δισ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα, με την αφαίμαξη αυτή να πηγαίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων μέσα από τις επιδοτήσεις», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Παραλλήλως, αναφέρουν πως οι δεσμεύσεις τους για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με παράλληλη αύξηση 10% στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους, η απόδοση των αναδρομικών– και της 13ης σύνταξης– στους συνταξιούχους, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ «ώστε να σπάσει ο μηχανισμός παραγωγής αισχροκέρδειας κι αναδιανομής από τις τσέπες εργαζομένων και μεσαίας τάξης στα καρτέλ ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων μέσα από τις επιδοτήσεις, που προέρχονται ακριβώς από τα υπερέσοδα του Δημοσίου λόγω ακρίβειας», αποτελούν μία ελάχιστη βάση θέσεων που απαντούν στο υπαρξιακό πλέον ζήτημα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση χρεών και τα «κόκκινα» δάνεια με προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κι αγροτικής γης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε αποτελεί, κατά τους συνεργάτες του, μία εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εργαζομένων και μεσαίας τάξης που είναι αυτό της συσσώρευσης χρεών, καθώς το ιδιωτικό χρέος την τελευταία τετραετία έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ: «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την επομένη της παρουσίασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοδεία του στην Κόρινθο έθεσε ως δίλημμα των εκλογών τη ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων».

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ως εξαιρετικώς θετική την αποδοχή των προτάσεων από τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση στο Περιστέρι την περασμένη Τρίτη, «που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει», κι ενδεικτική της βαθιάς προγραμματικής επεξεργασίας που έχει γίνει από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε παρουσιαστεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Αντιστοίχως θετική ήταν η ανταπόκριση ακόμα και τραπεζικών στελεχών, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση αντιμετώπισης του προβλήματος με όρους τόσο οικονομικής βιωσιμότητας όσο, όμως, κυρίως και κοινωνικής συνοχής. Η αντίδραση της κυβέρνησης, που έχοντας απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έφθασε να κατηγορεί το νόμο Κατσέλη γιατί χάλασε την κουλτούρα πληρωμών, είναι ενδεικτική τόσο της ταύτισής της με τις τράπεζες και τα funds όσο και της ένδειας απαντήσεων στο τσουνάμι πλειστηριασμών κι αναδιανομής πλούτου που επίκειται. Όσο για την προαναγγελία παγώματος επιτοκίων χορηγήσεων μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για το θέμα, αποτελούν πρωτοφανή κοροϊδία κι εμπαιγμό των δανειοληπτών. Την ώρα που οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι πλέον αβίωτες για χιλιάδες ενήμερους δανειολήπτες, χτίζοντας μία νέα γενιά “κόκκινων” δανείων και την ώρα που οι τέσσερις τράπεζες από τις ήδη συντελεσθείσες αυξήσεις έχουν υπερκέρδη τεσσάρων δισ., τώρα διαφημίζουν πως θα παγώσουν τυχόν νέες αυξήσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, υποχρεωτικότητα ρύθμισης και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Επαναφέρει όλες τις προϋποθέσεις για ουσιαστική προστασία νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στον κίνδυνο του πλειστηριασμού από τράπεζες και funds, που καταργήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα, τον εξωδικαστικό και τον «Ηρακλή».

Το πρώτο στάδιο αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση όπου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του πιστωτή.

Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δικαστική προσφυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης