ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: «Είμαι υπερήφανος για τα νομοσχέδια στον τομέα της Υγείας με κοινωνικό πρόσημο»

Πλεύρης: «Είμαι υπερήφανος για τα νομοσχέδια στον τομέα της Υγείας με κοινωνικό πρόσημο»
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την διάθεσή του να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, εάν η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως «έχουν ανοίξει κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα στον τομέα της Υγείας και υπάρχει μια παρακαταθήκη και ναι, υπό αυτή την έννοια, η Υγεία μού αρέσει» και τονίζοντας πως είναι περήφανος για τα νομοσχέδια που έχει περάσει από τη δεδομένη θέση.

Ειδικότερα, ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος Υγείας παραμένει η υποστελέχωσή του αλλά και η υποχρηματοδότηση.

Εξηγώντας, σημείωσε πως «ζητάς γιατρούς και δεν ανταποκρίνονται. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και γιατροί που δεν βρίσκουν ελκυστικό το ΕΣΥ και δεν μιλώ για τον Ευαγγελισμό, μιλώ για την Κάλυμνο».

Τα σχέδια για το ΕΣΥ εάν βρεθεί ξανά στο υπουργείο Υγείας

Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχεται για την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επισημαίνει ότι εάν βρίσκεται στη θέση του υπουργού Υγείας μετά τις εκλογές, υπάρχει η σκέψη «συνολικά τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως ΝΠΙΔ , όπως το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη» κι αυτό, όπως συμπληρώνει, δεν είναι ιδιωτικοποίηση.

«Το κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος αυτών των ΝΠΙΔ , τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με απολύτως δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες, αλλά θα έχουν μια οικονομική και διοικητική ευελιξία να προσελκύουν γιατρούς και να δίνουν καλύτερες αμοιβές όπου μπορούν, βάση των εσόδων τους, να κάνουν συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με λογοδοσία και αξιολόγηση», ανέφερε.

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν δύο μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο υπουργείο Υγείας: «Οι προληπτικές εξετάσεις και ο προσωπικός γιατρός, είναι δύο μεταρρυθμίσεις που θεωρώ ότι οποιοσδήποτε βρεθεί σε αυτή τη θέση μετά τις εκλογές θα πρέπει να τις συνεχίσει», ενώ επισημαίνει πως σε αυτά δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα γιατί είναι ζητήματα υπερκομματικά.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε τα ελλείμματα που παρουσιάζονται στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. «Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να έχω καλύτερη εικόνα, είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, πως «χρειάζεται τουλάχιστον ολόκληρο το 2023 για να επανέλθει το σύστημα μετά από αρκετά χρόνια υποχρηματοδότησης και μια πανδημία».

Καταλήγοντας, δήλωσε περήφανος για τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο που πέρασε και «άλλα που έγιναν και κανείς δεν θα περίμενε από τον Πλεύρη να τα κάνει».

Επίσης, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική λέει ότι υπήρξε αυστηρός με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά δεν έλειψε από κανέναν ασθενή το φάρμακό του όσο και αν κόστιζε.

Το στοίχημα των εκλογών - Πρώτο κόμμα η ΝΔ

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο Θάνος Πλεύρης εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και σημείωσε: «Με απλή αναλογική, προφανώς είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της κυβέρνησης ηττημένων, αλλά η 21η Μαΐου θα δείξει με ποιο τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να έχει και κακές στιγμές, να έχει κάνει και λάθη, όμως προσπαθήσαμε, δεν είμαστε μια λάθος κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει».

Απαντώντας, δε, στον προβληματισμό της αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική, εστίασε στους νέους και τις νέες λέγοντας πως «πρέπει να εμπνεύσουμε ιδίως τους νέους, με λόγια που έχουν αντίκρισμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προσεχείς εκλογές κρίσιμες, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουάκη περί πρωθυπουργού κοινής αποδοχής τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι μια αναγκαστική λύση, θα είναι η πραγματική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όταν ψηφίζει κάποιος για κυβέρνηση - κι εδώ είναι το άκρως προκλητικό που λέει το ΠΑΣΟΚ - ψηφίζει και για πρωθυπουργό και είναι έντιμο να ξέρει αυτός που πάει να ψηφίσει, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε δε, ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμαστε δύο κόμματα που έχουμε κυβερνήσει. Δεν έχουμε θεωρία και πράξη, έχουμε πράξεις δύο κυβερνήσεων και αντιστοίχως, πράξεις δύο πρωθυπουργών. Η σύγκριση να είναι όσο πιο αυστηρή γίνεται, ανάμεσα στον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό, αλλά να υπάρξει σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα».