ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εκλογικά σενάρια που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι γέφυρες συνεννόησης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο στόχο της αυτοδυναμίας παραμένει προσηλωμένη κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην ενισχυμένη αναλογική των δεύτερων εκλογών και όχι στην απλή αναλογική της πρώτης κάλπης.

Οι μυστικές και οι φανερές δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου. Τα δεδομένα προκαλούν «νευρικό κλονισμό» στα κομματικά επιτελεία που γνωρίζουν πως μέχρι τις εκλογές αναμένεται «πόλεμος» προκειμένου να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Με αυτά τα δεδομένα, στην Πειραιώς αλλά και στο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά όλα τα σενάρια.

Στελέχη τονίζουν πως δεν πρέπει να κλείσει η συζήτηση περί συνεργασιών γιατί αν οι ψηφοφόροι «δείξουν» προς μια τέτοια κατεύθυνση, τότε η ΝΔ θα πρέπει να αναπροσδιορίσει την τακτική της, για να μην εμφανιστεί με διαφορετικό πρόσωπο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης.

Με τα σημερινά δεδομένα το σενάριο μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές φαίνεται να έχει αρκετές προκλήσεις. Ποσοστό της τάξης του 37,9% έως 38,3% ανάλογα και με το ποσοστό της αδιάθετης ψήφου, θα δώσει μόλις 151 έδρες στο πρώτο κόμμα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Αυτοδύναμη μεν κυβέρνηση, αλλά αναιμική και όχι σταθερή. Δηλαδή για κάθε απόφαση, για κάθε σημαντική μεταρρύθμιση και κρίσιμη ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα κρέμεται κυριολεκτικά από την ψήφο του βουλευτή που οριακά θα «συμπληρώνει» τον απαιτούμενο πλειοψηφικό αριθμό των 151 εδρών. Μια τόσο οριακή πλειοψηφία, μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε τριγμούς, ακόμα και ακραίους, με την κυβέρνηση να κινδυνεύσει να χάσει τη δεδηλωμένη.

Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που επιχειρηματολογούν πως αντίστοιχες κυβερνήσεις με πλειοψηφία 151 εδρών είναι πιο ανθεκτικές και σταθερές.

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής για να επιτύχει το πρώτο κόμμα αυξημένη αυτοδυναμία, με περισσότερες δηλαδή από 151 έδρες, θα πρέπει το ποσοστό που θα λάβει το να είναι τουλάχιστον δύο μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό του ορίου της αυτοδυναμίας.

«Οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή»

Όλα αυτά φυσικά εξετάζονται από το επιτελείο του πρωθυπουργού, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την αισιοδοξία του και να καλεί τους πολίτες να επιδείξουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως με ορόσημο την 21η Μαΐου ενωμένοι οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά τολμηρά και μόνο μπροστά.

Ζητούμενο η αυτοδυναμία

Καθώς ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης παραμένει το ζητούμενο, τίθεται πλέον το ζήτημα αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Συνταγματολόγος με πολύ καλή γνώση επί του θέματος, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο δίλλημα τεχνητό. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό ή σύγχρονο δίλημμα, ένα επαρχιακό δίλημμα, εκβιαστικό, τεχνητό συνεργασίας».

Επιπλέον στην κυβερνητική παράταξη λαμβάνουν υπόψιν τους και μία επιπλέον μεταβλητή που θα καθορίσει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τις εξελίξεις. Είναι οι επόμενες εκλογικές μάχες, δηλαδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

Σε παρέμβασή του ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει πως στις 8 και 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και θα ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές το Μάιο του 2024.

Κάποιο κόμμα που επιζητά την αυτοδυναμία θα μπορούσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να μπει μεν σε κυβέρνηση συνεργασίας με μικρό ορίζοντα ώστε να επιδιώξει εκ νέου την αυτοδυναμία.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει με άρθρο του στην «Καθημερινή»:

Η διεξαγωγή δύο εκλογικών αναμετρήσεων σε εθνικό επίπεδο μέσα στους προσεχείς μήνες λειτουργεί ως πρόκληση για κόμματα που έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αυτοδυναμία: «Πού θα πάει;» θα διερωτηθούν. «Αν μας ξεφύγει τώρα, θα την κερδίσουμε τότε».

«Όχι στις κομμένες γέφυρες»

Με το δεδομένο πως μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει ποσοστά στις 2 Ιουλίου που να αγγίζουν το 40%, τα κόμματα διατηρούν τις γέφυρες επικοινωνίας ανοιχτές καθώς η συνεννόηση μπορεί να αναδειχθεί η μόνη λύση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει «πιστεύω στην σταθερή και στη στιβαρή διακυβέρνηση του τόπου. Και ακριβώς για αυτό το λόγο πιστεύω στην ανάγκη μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης της ΝΔ. Η Δημοκρατία ταυτόχρονα είναι το πολίτευμα της συνύπαρξης των αντιθέτων πολίτευμα που δεν επιδέχεται αδιέξοδα, οι κομμένες ή καμένες γέφυρες είναι καμένες γέφυρες και είναι μια μορφή αδιεξόδου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης