ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές παραμένουν κύρια προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές παραμένουν κύρια προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών Πηγή: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Οι «παραιτηθείτε» έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με την δραστηριότητα και τα σχόλια που γίνονται στα social media οργανωτικών στελεχών της κίνησης πριν από την εκδήλωση της Τετάρτης.

Το Μαξίμου δεν θέλει να δώσει έμφαση στην συγκεκριμένη εκδήλωση του Συντάγματος όμως θεωρεί ότι αυτή έχει καλυφθεί από κομματικούς μανδύες που οπωσδήποτε δεν ευνοούν την προώθηση της εικόνας μίας συγκέντρωσης απλών πολιτών που θέλουν να διαδηλώσουν τα αντικυβερνητικά τους αισθήματα.

Όπως και να έχει η προγραμματισμένη για αύριο εκδήλωση των «παραιτηθείτε» απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο στο βαθμό που ο υπουργός Παιδείας Φίλης δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε από την κυβέρνηση να τον στηρίζει στην αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ και τους «παραιτηθείτε». Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση δεν είχε έκταση καθώς ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ασχοληθεί και ότι αργά ή γρήγορα –όπως λέει- θα καταρριφθεί ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μία ακομμάτιστη πρωτοβουλία.

Εστιάζουν σε ανάπτυξη και θεσμικές αλλαγές

Ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομιλία του την ερχόμενη Πέμπτη στο μουσείο της Ακρόπολης και σε εκδήλωση που διοργανώνει η κυβέρνηση με αντικείμενο την ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες και αυτοί δεν είναι άλλοι από την τόνωση της οικονομίας, την ώθηση των μεγάλων έργων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Βεβαίως το ενδιαφέρον του εξακολουθεί να είναι στραμμένο στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει με αιχμή τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις υπέρ της απόλυτα απλής αναλογικής οι οποίες πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες ή εάν θα επιλέξει ένα αναλογικότερο σύστημα σε σχέση με το υφιστάμενο που διατηρεί ένα bonus εδρών και συνιστά και την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι αποφάσεις πάντως του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των κομμάτων. Επομένως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την προώθηση ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίσει την συναίνεση των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Μαξίμου δεν στηρίζεται στη ΝΔ που έχει διαμηνύσει ότι απορρίπτεί την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και ποντάρει στις αντιδράσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, του ΚΚΕ και του Ποταμιού για να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος με περισσότερες από 200 ψήφους. Η λογική του Μαξίμου κινείται στην κατεύθυνση του να μην υπολογίσει ενδεχόμενη θετική ψήφο των χρυσαυγιτών βουλευτών.