Τα διλήμματα της κάλπης, η προεκλογική ατζέντα και τα ψηφοδέλτια
Ανανεώθηκε:
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο 49 ημέρες πριν από τις κάλπες, με τα κόμματα να θέτουν τα διλήμματα της κάλπης και να προετοιμάζονται για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τα επόμενα 24ωρα.
Μεταναστευτικό, οικονομία και μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τους πολιτικούς αρχηγούς να πυκνώνουν τις περιοδείες τους και να βάζουν την ατζέντα.
Ειδικότερα, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφάλειας βάζει στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός, με αφορμή και την επίσκεψή του στον Έβρο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι ο φράχτης θα προχωρήσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιμένει στην ανάγκη σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος», σημειώνοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, ιδίως μετά και την τραγωδία των Τεμπών, όπου φάνηκαν με τον πλέον δραματικό τρόπο οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ζητά από τους πολίτες αυτοδυναμία προκειμένου «να συγκρουστεί με τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας».
Εντείνοντας μάλιστα το προεκλογικό του πρόγραμμα, πυκνώνει τις προεκλογικές περιοδείες και στο πλαίσιο αυτό μεταβαίνει στα Γιάννενα, ενώ μέχρι το Πάσχα αναμένεται να επισκεφθεί Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και Μυτιλήνη
Στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησαν να αποκρούσουν την κυβερνητική πρόκληση, επιμένοντας να στρέφουν τα πυρά προς την κυβέρνηση για θέματα όπως η ακρίβεια και η τραγωδία των Τεμπών, πιστεύοντας βάσιμα- αφού αυτό δείχνουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα- ότι αυτά τα θέματα προκαλούν φθορά στη ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες.
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι την επομένη των εκλογών επιθυμούν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας , με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπολύουν επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, αναφέροντας πως δεν θα διστάσει να σύρει τη χώρα σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις επιδιώκοντας την αυτοδυναμία. Στην ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης μπαίνουν όπως είναι φυσικό και τα ψηφοδέλτια.
Τα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης σε όλη τη χώρα θα ανακοινωθούν, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κλειδώσουν στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή 9 Απριλίου.
Βασικά ζητούμενα και για τις δύο πλευρές αποτελούν η ανανέωση, η διεύρυνση, αλλά και η ισχυρή εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια
Μέχρι στιγμής, εκτός των βέβαιων υποψηφιοτήτων, που αποτελούν τον κομματικό και κοινοβουλευτικό πυρήνα του κάθε κόμματος, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές υποψηφιότητες ή τουλάχιστον αυτές που θα κάνουν αίσθηση ή θα δημιουργήσουν συζητήσεις. Αυτό συνέβη κυρίως με υποψηφιότητες που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ή με επίδοξους υποψηφίους που τελικά δεν θα βρουν εκλογική στέγη. Στη ΝΔ έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία οι Νικολάου, Σπυράκη, Χειμάρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίστηκε από το «σίριαλ» Πολάκη, όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε «ολίγον» μέχρι να ανακοινωθεί τελικά ότι θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής Χανίων.
Πολλές συζητήσεις, μετά την τραγωδία των Τεμπών, προκάλεσε και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Τελικώς όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις Σέρρες, αφού όπως λέει ο ίδιος θέλει να κριθεί από τον λαό που τον εκλέγει από το 2015.
Μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν από την πλευρά της ΝΔ αυτή του Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ηρωικού αξιωματικού Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε στα Ίμια το 1996, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε, ανήμερα της Πρωταπριλιάς η υποψηφιότητα του ράπερ «Μιθριδάτη», από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι υποψηφιότητες από τον χώρο της Τέχνης θεωρούνται πάντα από τα κόμματα ισχυρός «κράχτης» για τους ψηφοφόρους, καθώς προκαλούν και συζητήσεις και την γνωστή κινητικότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι τα κομματικά επιτελεία, μέσα στις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσουν να μας εκπλήξουν.