ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και μετά τον φράχτη… τα ψηφοδέλτια - Εν αναμονή «ηχηρών» υποψηφιοτήτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους στο Μαξίμου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Η κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων σχεδόν μονοπωλήθηκε την τελευταία εβδομάδα γύρω από τον φράχτη στον Έβρο, θέμα που έθεσε μετ επιτάσεως η κυβέρνηση προσπαθώντας να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του αμυνόμενου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησαν να αποκρούσουν την κυβερνητική πρόκληση, επιμένοντας να στρέφουν τα πυρά προς την κυβέρνηση για θέματα όπως η ακρίβεια και η τραγωδία των Τεμπών, πιστεύοντας βάσιμα- αφού αυτό δείχνουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα- ότι αυτά τα θέματα προκαλούν φθορά στη ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες.

Η κόντρα για τον φράχτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε πρωθυπουργός δεν θα συνέχιζε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Όπως είπε το έργο θα προχωρήσει είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους.

«Αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, σίγουρα δεν θα τον επεκτείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο διερωτήθη πως αν δεν είχε κατασκευαστεί, τότε «θα έμπαινε ο καθένας όπως θέλει;» ενώ σημείωσε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».

«Χωρίς το φράχτη κινδυνεύουμε να γίνουμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Αγία Παρασκευή απάντησε εμμέσως στον πρωθυπουργό λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «υψώσει φράχτη στην αδικία», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του μεταναστευτικού, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς εφευρίσκουν θέματα με σκοπό την τοξικότητα και το διχασμό.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το θέμα που έχει ανακύψει με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές της ΕΕ στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όλων των ευρωπαϊκών ομάδων, ακόμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισε ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε είναι η χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων και όχι αυτά που λέει ο κ. Όρμπαν και η κα Μελόνι, η ακροδεξιά. Δηλαδή να χρηματοδοτούνται πολιτικές για να υπάρχουν νόμιμοι δίοδοι, για να μην πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μονάχα στις χώρες πρώτης υποδοχής. Να πηγαίνουν και στη Γερμανία, και στη Γαλλία και στην Ουγγαρία».

Εν αναμονή των «εκπλήξεων» στα ψηφοδέλτια

Όσο κι αν το θέμα του φράχτη έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες βδομάδες θα συζητηθούν τα ονόματα που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Μέχρι στιγμής, εκτός των βέβαιων υποψηφιοτήτων, που αποτελούν τον κομματικό και κοινοβουλευτικό πυρήνα του κάθε κόμματος, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές υποψηφιότητες ή τουλάχιστον αυτές που θα κάνουν αίσθηση ή θα δημιουργήσουν συζητήσεις. Αυτό συνέβη κυρίως με υποψηφιότητες που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ή με επίδοξους υποψηφίους που τελικά δεν θα βρουν εκλογική στέγη. Στη ΝΔ έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία οι Νικολάου, Σπυράκη, Χειμάρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίστηκε από το «σίριαλ» Πολάκη, όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε «ολίγον» μέχρι να ανακοινωθεί τελικά ότι θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής Χανίων.

Πολλές συζητήσεις, μετά την τραγωδία των Τεμπών, προκάλεσε και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Τελικώς όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις Σέρρες, αφού όπως λέει ο ίδιος θέλει να κριθεί από τον λαό που τον εκλέγει από το 2015.

Μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν από την πλευρά της ΝΔ αυτή του Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ηρωικού αξιωματικού Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε στα Ίμια το 1996, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε, ανήμερα της Πρωταπριλιάς η υποψηφιότητα του ράπερ «Μιθριδάτη», από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι υποψηφιότητες από τον χώρο της Τέχνης θεωρούνται πάντα από τα κόμματα ισχυρός «κράχτης» για τους ψηφοφόρους, καθώς προκαλούν και συζητήσεις και την γνωστή κινητικότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Και γι αυτό είναι βέβαιο ότι τα κομματικά επιτελεία, μέσα στις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσουν να μας εκπλήξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης