ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικές κόντρες με διαχωριστική γραμμή έναν φράχτη

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η επέκταση του φράχτη στον Έβρο (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε πολιτικά «χαρακώματα» με φόντο τον φράχτη στον Έβρο βρίσκονται εδώ και μερικά 24ωρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αφού Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν μπει δυνατά στην προεκλογική περίοδο και ποντάρουν ο καθένας στη δική του «ατζέντα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε από τον Έβρο τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και επισήμως για τον φράχτη στα σύνορα «Τον θέλει ή όχι; Θα τον κατεδαφίσει;», είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός από τον Έβρο, κατά την υπογραφή της επέκτασής του φράχτη.

Όπως λένε στην Κουμουνδούρου, την ώρα που ο πρωθυπουργός αναδεικνυέι σε μείζον το θέμα του φράχτη στον Έβρο, μολονότι έχει απέναντί του όλη την Ευρώπη εκτός από την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να μην ακολουθήσει την ατζέντα της κυβέρνησης και κάνει focus σε κοινωνικά θέματα, βγάζοντας τον φράχτη από το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας θα κατεδαφίσει τον φράχτη;»

«Αν χρειαστεί, θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους, σε πείσμα όσων αντιδρούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δείχνει ανυποχώρητος στην απόφαση του για επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Αναφερόμενος στην τροπολογία Παπαδημούλη για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να αναρωτήσω τον κ. Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει;

Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε και όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπλητταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα. Η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. Μετά τις εκλογές να ''ξαναπιάσουμε το νήμα'', στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε».

Τσίπρας: «Ασχολούνται με την τοξικότητα γιατί δεν έχουν επιχειρήματα»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν μια αντιπαράθεση σε ζητήματα όπως το προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς δείχνουν να «ποντάρουν» πολύ περισσότερο στη «θετική ατζέντα» και όχι στην «τοξικότητα».

Το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ περιόδευσε στο Άργος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα του φράχτη, παρότι πολλά στελέχη του κόμματός του έκαναν δηλώσεις και για το έργο και για την «τροπολογία Παπαδημούλη». Το βράδυ, κατά την ομιλία του στην Καλαμάτα, επισήμανε πως ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος με ασφάλεια για τον πολίτη και δικαιοσύνη παντού.

Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Κι αυτή η Ελλάδα δεν μας αξίζει, ό,τι και να είμαστε, ό,τι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, Κεντρώοι ή Δεξιοί», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας , στην πρώτη του συγκέντρωση μετά την τραγωδία των Τεμπών και την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

«Η κυβέρνηση, οι υπουργοί της και ο πρωθυπουργός ασχολούνται με την τοξικότητα, τον διχασμό, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα, δεν έχουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν νιώθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στους πολίτες για να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα τους προβλήματα.

Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καθημερινότητα σε ένα Γολγοθά. Το εισόδημα δεν βγαίνει μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Το αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας κυριαρχεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεσσηνιακή πόλη.

Αυτή είναι η ταυτότητα του έργου στον Έβρο

Ο φράχτης θα επεκταθεί τόσο σε μήκος όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Σε έκταση 35 χιλιομέτρων θα κατασκευαστούν εμπόδια. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης