Η πρώτη αντίδραση της Κύπρου στην ξαφνική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Η τελευταία «χειρονομία» της Άγκυρας με τις επιστολές Ερντογάν - Τσαβούσογλου στην επέτειο του 1821, είχε έντονο συμβολισμό και ήρθε να προστεθεί σε μία αλυσίδα τελευταίων κινήσεων Ελλάδας - Τουρκίας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ωστόσο, η τελευταία αυτή εξέλιξη σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανταλλαγή των δεσμεύσεων για υπερψήφιση των δύο υποψηφιοτήτων, της ελληνικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της τουρκικής στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), δεν ήχησαν με τον καλύτερο τρόπο στην Κύπρο.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επανέλαβε πως οι σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες, ωστόσο, τα περισσότερα κυπριακά ΜΜΕ, αναφέρουν πως στη μεγαλόνησο δεν ενθουσιάστηκαν από την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας - Τουρκίας στον ΟΗΕ και το ΔΝΟ.
«Δεν στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας»
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τόνισε ότι η αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν δεσμεύει και δεν αφορά με οποιονδήποτε τρόπο την Κύπρο που δεν θα μπορούσε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας.
Ο κ. Λετυμπιώτης, σχολίασε ωστόσο ως θετική εξέλιξη τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO, αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Παράλληλα, ο κ. Λετυμπιώτης σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή της Κυριακής» που κυκλοφόρησε με τίτλο: «Άλλα ο Δένδιας, άλλα η Λευκωσία – Η κυβέρνηση διαφωνεί με τη στήριξη της Τουρκίας στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό», ανέφερε πως:
Το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και είναι ενδεικτικό πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού».
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.
«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.
Επανέλαβε, ότι οι σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.