ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστόλου: Απολύτως κατοχυρωμένη η φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά

Φέτα Eurokinissi

Τη διαβεβαίωση ότι «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά» έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Αναφερόμενος στις τρίτες χώρες, στις οποίες, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, ο υπουργός τόνισε ότι «δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Η χώρα μας έχει ένα δυνατό ‘όχημα’ που κυριολεκτικά ανοίγει δρόμους στις διεθνείς αγορές και αυτό είναι η φέτα. Ήδη οι εξαγωγές του μοναδικού αυτού προϊόντος, οι οποίες σημειωτέον αποτελούν τον κύριο όγκο των ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων, καταγράφουν μια αξιοθαύμαστη πορεία: Από 27,5 χιλιάδες τόνους το 2007 φτάσαμε στους 43,8 χιλιάδες τόνους το 2014 και από τζίρο 139 εκατ. ευρώ το 2007, σε τζίρο 260 εκατ. ευρώ το 2014» ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το κυριότερο ζήτημα είναι ότι «η ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι πολλαπλάσια της ελληνικής παραγωγής». «Εν μέρει καλύπτεται από διάφορες απομιμήσεις και ‘λευκά τυριά’, πράγμα που θα συμβαίνει, αλλά είναι σαφές ότι η προοπτική του εθνικού μας προϊόντος είναι υψηλή» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συνεπώς υπάρχει στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές ένα «πεδίον δόξης λαμπρό» που περιμένει από εμάς να το κατακτήσουμε».

Ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε επίσης, ότι η στρατηγική επιλογή του υπουργείου είναι «να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, ο κλάδος που στηρίζει και στηρίζεται από τη φέτα, να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και «εργαλεία», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας».

Αναφερόμενος στο νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες τόνισε ότι «δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αειφορική διαχείριση και αύξηση της «βοσκοϊκανότητας» των γαιών αυτών - έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα αιγοπρόβατα - και για τη δημιουργία «λιβαδικών μονάδων»».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προανήγγειλε παρεμβάσεις για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, αξιοποιώντας κυρίως πόρους και δυνατότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της παραγωγής κατάλληλων και φθηνών ζωοτροφών, την ανάδειξη και γενετική βελτίωση ντόπιων φυλών προβάτων και αιγών υψηλής απόδοσης, την προώθηση συλλογικών – συνεργατικών σχημάτων, τον εκσυγχρονισμό και καθετοποίηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την ειδική υποστήριξη των κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών, τη διευκόλυνση της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κ.λπ» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης