Επανέρχονται οι τουρκικές προκλήσεις - Μήνυμα ισχύος εκπέμπει η Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Ο έντονος εκνευρισμός του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαρεντίν Αλτούν, για το «σφυροκόπημα» του Ρόμπερτ Μενέντεζ, προμηνύει πως η επιστροφή στην «κανονικότητα» των ελληνοτουρκικών είναι θέμα χρόνου.
Με ένα «σεντόνι» στο twitter, η «φωνή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε, ένα προς ένα, σε όλα τα επιχειρήματα του Αμερικανού Γερουσιαστή, με τη ρητορική του να θυμίζει έντονα την περίοδο που η ένταση στα ελληνοτουρκικά είχε χτυπήσει κόκκινο.
Ο Αλτούν «έδειξε» τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον «δύσκολο σύμμαχο», επιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό που απέδωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, όταν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ρώτησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως θα αποκαλούσε τη χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απειλεί συμμάχους, προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλαγή σκηνικού
Με την Τουρκία να οδεύει ολοταχώς σε εκλογές, τις δυσκολότερες στην πολιτική καριέρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλα δείχνουν ότι η εύθραυστη ισορροπία των ελληνοτουρκικών κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να παίξει το «χαρτί» του εθνικισμού σε μία προσπάθεια να διασπάσει την ενωμένη αντιπολίτευση. Η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, η οποία μετά από μια σύντομη «περιπέτεια» επέστρεψε στο «άρμα» του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται να έχει διπλάσια ποσοστά από τον εθνικιστή σύμμαχο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πλειοδοτήσει στην ένταση με την Ελλάδα, για να κερδίσει τις ψήφους του ακροδεξιού ακροατηρίου. Η νέα προσπάθεια καλλιέργειας αντιδυτικού κλίματος φαίνεται να προσφέρει στον Ερντογάν πρόσφορο έδαφος, ώστε να ξεδιπλώσει και πάλι την αναθεωρητική του πολιτική.
Ο Αλτούν είπε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών και απέδωσε αυτή τη συμπεριφορά σε άλλους γείτονες, «δείχνοντας» την Ελλάδα. Είπε ακόμη, ότι η Τουρκία δεν έκανε ποτέ γεώτρηση σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη άλλης χώρας, επαναφέροντας ουσιαστικά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είχαν προηγηθεί βεβαίως, τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με αφορμή την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση αμερικανικών Αμφίβιων Αποβατικών στην Ελλάδα.
«Ζεσταίνουν» τα νερά
Μπορεί η Αεροπορία της Τουρκίας να κρατά χαμηλό προφίλ το τελευταίο διάστημα, επιλογή την οποία στην Αθήνα αποδίδουν στην προσπάθεια της Άγκυρας να υπερβεί τα εμπόδια του Κογκρέσου για την πώληση F-16, όμως το τουρκικό Ναυτικό κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η «τραυματισμένη» Φρεγάτα TCG Kemal Reis πραγματοποίησε γυμνάσια με πακιστανικό πλοίο υποστήριξης, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα, το τουρκικό Υποβρύχιο TCG Yildiray πραγματοποίησε βολή τορπίλης. Πρόκειται για ασκήσεις χαμηλής έντασης που όμως αποτυπώνουν τη σταδιακή επιστροφή των γειτόνων στην «κανονικότητα».
Η Αθήνα αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τη «νηνεμία» των τελευταίων εβδομάδων, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, να κάνει λόγο για «διαφαινόμενη» αποκλιμάκωση της έντασης, διευκρινίζοντας ότι διατηρεί επιφυλάξεις αν αυτή θα συνεχιστεί.
Σε ετοιμότητα
Η Ελλάδα με τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα κάνει προβολή ισχύος ενώ οι επισκέψιμες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στα λιμάνια της χώρας εκπέμπουν μήνυμα ασφάλειας και αποτροπής.
«Δεν είμαστε χθεσινοί σ' αυτήν τη γειτονιά, είμαστε οι παλαιότεροι, οι αρχαιότεροι σε αυτήν την Χερσόνησο. Κι εδώ σκοπεύουμε να παραμείνουμε στον αιώνα τον άπαντα! Κι αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας» διεμήνυσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην Ημερήσια Διαταγή του για την 25η Μαρτίου.
Χθες, το Πολεμικό Ναυτικό «γιόρτασε» και μία ακόμη επέτειο, τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή για την απόκτηση των υπερσύγχρονων Φρεγατών FDI Belharra, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα αποτελούν την απόλυτη δύναμη πυρός στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.