ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βεντέτα» και όχι «σασμός» ανάμεσα σε  Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

«Βεντέτα» και όχι «σασμός» ανάμεσα σε  Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Χαρακτηριστικά προσωπικής Κρητικής βεντέτας παίρνει η σύγκρουση Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, μετά τα όσα υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή θα προτείνει πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, όταν ανοίξει η συζήτηση για τις συνεργασίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρότασή του δεν περιλαμβάνει ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα.

Η βεντέτα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, που δικαιολογείται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο αρχηγός του θέλει να μπει σε μια πολιτική αντιπαράθεση για τρεις και όχι για δύο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και να ξεχαστεί ο ίδιος μέσα από την πόλωση, επαναφέρει στη μνήμη των ψηφοφόρων την πολιτική Μητσοτάκη, στο σύνολο της διαχρονικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.

Νέα στρατηγική

Η νέα στρατηγική που εφαρμόζει η Χαριλάου Τρικούπη οδηγεί σε σύγκρουση και σε αδιέξοδο σε ότι αφορά τις συνεργασίες, αλλά και σε εσωτερικό προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε μια μερίδα στελεχών που έχουν αντιδεξιό προφίλ μεν, αλλά διατηρούν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική ενδεχόμενης συνεργασίας.

Το απλό ερώτημα της ΝΔ

«Για τη Ν.Δ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και όχι τόσο μπερδεμένα, όπως τα παρουσιάζει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος», αναφέρουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Διατυπώνουν μάλιστα το εξής υποθετικό ερώτημα: «Αν στις εκλογές οι πολίτες απέρριπταν τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ και επέλεγαν μέσα από την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης αλήθεια τί θα έκανε αν δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και έπρεπε να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών του; Θα υποστήριζε πάλι τα ίδια, ότι δηλαδή πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος»; Με αυτό το επιχείρημα απαντούν στελέχη της Ν.Δ στον κ. Ανδρουλάκη, έστω και αν αυτό το σενάριο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει πράξη.

Ισχυρή κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, διαπιστώνουν ότι είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, «αλλιώς η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία». Αυτο είναι το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού, ο οποίος αν και δεν το συνηθίζει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό (Σύνοδο ΕΕ) σχολίασε τη θέση του κ. Ανδρουλάκη: «Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Όχι στο κράτος λάφυρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζει το δικό του αφήγημα (ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός), στο ότι και οι δύο έχουν κυβερνήσει τη χώρα και έχουν αποτύχει κατά τον ίδιον, και για αυτό - ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών - αναδεικνύεται μια νέα ανάγκη για τη χώρα, που κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όχι με μια κυβέρνηση που βλέπει την εξουσία ως λάφυρο, αλλά μέσα από μία εναλλακτική κυβέρνηση, που πιστεύει σε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης, μακριά από αντιλήψεις πελατειακού κράτους.

Τα μηνύματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ

Με δεδομένο μάλιστα ότι η ζυγαριά των δημοσκοπήσεων γέρνει στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρεί ότι οι επαναπατριζόμενοι ψηφοφόροι που θέλει να πάρει πίσω η ΝΔ, φαίνεται ότι αντιστέκονται. Άλλωστε η απόφαση που έκανε τον κ. Ανδρουλάκη να κόψει τις γέφυρες για συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, ήταν τα μηνύματα που ο ίδιος λάμβανε από τη βάση του κόμματος, που δυστροπούσε σε ενδεχόμενο σύμπλευσης με τη Ν.Δ.

Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε σκληρούς όρους, στην περίπτωση συνεργασίας του, όπως αυτούς που ανέφερε: Ισχυρό διψήφιο ποσοστό, κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και πολιτικό πρόσωπο εκτός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ακόμη παράμετρος για την τορπίλη του κ. Ανδρουλάκη, έχει να κάνει και με την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επιρρίψει τις ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συναντηθούν, για να του χρεώσει στη συνέχεια γα το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πυκνώσουν τις «επιθέσεις» τους προς το ΠΑΣΟΚ για να το αναγκάσουν όπως λένε να πει ποιον πολιτικό θέλουν για πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές, γιατί όπως ανάφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «η πρώτη κάλπη θα μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει και η δεύτερη θα μας υποδείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα».