ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα επανεμφανίστηκε μετά καιρό ο Αντώνης Σαμαράς

Με συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα επανεμφανίστηκε μετά καιρό ο Αντώνης Σαμαράς
Ευρωκίνηση Γιώργος Κονταρίνης

Αίσθηση προκάλεσε η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε “παρών” όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στα εσωτερικά της ΝΔ.

Η συνέντευξή του πρώην Πρωθυπουργού σε ισπανική εφημερίδα και οι αναφορές του για το πολιτικό του μέλλον μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν, ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι στενοί του συνεργάτες έσπευσαν να “αναπαράγουν” τη συνέντευξη στο εσωτερικό της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως η πολιτική του θα δικαιωθεί το επόμενο διάστημα, όπως θα δικαιωθούν και οι κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των εσωκομματικών του αντιπάλων μέσα στη ΝΔ που του επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προχώρησε όπως έπρεπε από ένα σημείο και μετά στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πως επικράτησε στο μυαλό του αλλά και στις πολιτικές του κινήσεις η λογική της “ αριστερής παρένθεσης”.

Αυτό δεν απέχει βέβαια και πολύ από την πραγματικότητα καθώς ο κ. Σαμαράς με τον ανασχηματισμό αλλά και με την επίσπευση της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πολιτικό κόστος των επιλογών του, ενώ εκτιμούσε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε καταρρεύσει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα πράγματα, βέβαια μπορεί να μην εξελίχθησαν έτσι, ήρθε και ο απρόσμενος παράγοντας του δημοψηφίσματος και ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία του κόμματος στον Βαγγέλη Μειμαράκη. Η στάση του κ. Σαμαρά στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ πάντως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Στενοί του συνεργάτες έσπευσαν να στηρίξουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ άλλοι του περιβάλλοντός του, όπως ο Γιώργος Μουρούτης στηρίζουν τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ίσως είναι και ο μόνος που υπερασπίζεται με τόσο σθένος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια οριστική, όπως φαίνεται, ρήξη με τον Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος και θεωρεί πως ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα έτσι ώστε ο ίδιος να πάρει τα ηνία της εκπροσώπησης του κόμματος μέσα στη Βουλή, αλλά και τεράστιο χάσμα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί επικρίνει τον Αντώνη Σαμαρά και τις επιλογές του.

Ο κ. Σαμαράς πάντως σε συνεργάτες του επισημαίνει πως τόσο τον ίδιο όσο και το έργο του θα το κρίνει ο ελληνικός λαός ο οποίος σιγά σιγά αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως το γεγονός ότι η χώρα είχε αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνει από την κρίση. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει παράλληλα πως δεν εμπλέκεται στα της διαδοχής και πως η ΝΔ θα πρέπει την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει τη σκληρή και αδιέξοδη φοροεισπρακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.